Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
23:00, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 05 Aralık 2025 - 23:01
Arama
MaviKaranlık Forum
Medya Haber
-
Tek Mesaj #406
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2006
Ziyaretçi
Nasıl neşter verdiniz?
Kasığındaki atardamarı keserek kendini öldüren cerrah Dr. Aydemir’in 3 yıldır psikolojik rahatsızlık yaşadığı ortaya çıktı. Haftada 10 ameliyata giren Aydemir ya böyle bir krizi ameliyatta geçirseydi?
22.11.2006
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. İsmail Aydemir, hastanedeki işlerini bitirdikten sonra önceki gün akşam saatlerinde Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı binasının 3’üncü katındaki odasına çekildi. Hastanedeki bir kadın görevli saat 19.00 sıralarında Prof. Dr. Aydemir’in yemeğini odasına götürdü. Görevli kadın kapıyı açtığında Aydemir’i kanlar içinde yatarken buldu. Şoka giren kadının çığlıklarını duyarak odaya gelen diğer doktorların yaptıkları incelemede Aydemir’in hayatını kaybettiği anlaşıldı.
ATARDAMARINI KESTİ
Olay Yeri İnceleme uzmanları da Aydemir’in sağ kasığındaki ana arterin kesildiği ve bu nedenle kan kaybından öldüğünü belirledi. Polis tarafından yapılan incelemede Prof.Dr. Aydemir’in odasında “Doktorluk yapamıyorum, onurum zedelendi” yazılı bir de not bulundu. Doktor arkadaşları Aydemir’in en az üç yıldır PMD hastası olduğunu biliyordu.
‘ZARAR VEREBİLİRİM’
Psikiyatride iki uçlu mizaç bozukluğu olarak tanımlanan PMD hastalığı nedeniyle Prof. Aydemir’in bir haftadır, “Kimseye zarar vermek istemiyorum” diyerek kendi kendisine ameliyatlara girmeme kararı aldığı, bu yüzden de “Ben artık cerrahlık da yapamıyorum” diye meslektaşlarına dert yandığı anlatılıyor. Doktorlar hastalığın en önemli belirtisinin intihara eğilimli bir ruh haline girmek olduğunu belirtiyor.
‘BİR CERRAH İÇİN ACI’
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde aynı koridorda görev yaptığı cerrah arkadaşları profesörün PMD tedavisi gördüğünü, bir hafta öncesine kadar haftada ortalama 10 ameliyata girdiğini söylüyor: “Hoca çok aktifti. Ancak bir hafta önce hastalığı yüzünden ameliyatlara girmeme kararı aldı. Çok üzüldüğünü herkese anlatıyordu. Bir cerrah için neşter kullanamamak çok acıdır. 25 yılı aşkın süredir cerrah olan bir adamın atıl durumda kalmasını cerrahtan başka kimse anlayamaz. Özellikle çevre işleriyle çok ilgiliydi. Fakültenin boya, bahçe düzenlemesi gibi bütün işlerini kendisi yapardı.”
’ODADAN ÇIKMAZDI’
Doktor arkadaşları Aydemir’i, genelde neşeli ve çevresi geniş biri olarak tanımlıyor. Uzun zaman dır psikolojik tedavi gördüğünü ancak, hangi ilaçları niçin kullandığını kimsenin bilmediğini de söyleyen mesai arkadaşları, “Zaman zaman İsmail’i ameliyathanede görüyorduk. Ancak ne kadar ameliyat yapıyordu bilmiyoruz. Dosyasında vardır. Cerrahi hiç ameliyat yapamazsanız çekilmez bir daldır. Sorunlarının olduğunu herkes söylüyordu. Bazen odasına kapanır ve saatlerce çıkmazdı. Ama hiçbirimiz hastalığıyla ilgili çok detay bilmiyorduk”diyor.
’İYİ BİR UZMANDI’
Aydemir, eski Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu döneminde uzun bir süre “Rektör Danışmanlığı” da yaptı. Aydemir’i, hep güleryüzlü ve hoş sohbet biri olarak hatırladığını söyleyen Alemdaroğlu, “İsmail Bey’in cerrahi bilgisi ve ilgisi çok iyiydi. Ben hastalığı ve tedavi gördüğünü bilmiyorum. Çevreyle ilgili çok aktifti. Ben onun öğrencilik dönemini biliyorum. Her zaman aktif ve güleryüzlü bir kişiydi. Bana daha çok Dekan Ahmet Özbal aracılığıyla geliyordu. Böyle bir şey yaptığına çok üzüldüm” dedi.
2-3 DAKİKA İÇİNDE ÖLDÜ
Odasında ölü bulunan 52 yaşındaki Profesör Aydemir morga kaldırıldı. Adli Tıp Ön raporuna göre Prof. Dr. Aydemir’in neşterle atardamarını kestiği ve 2-3 dakika içinde hayatını kaybetti tespit edildi.
UZMANLAR NE DİYOR?
Manik depresif bir cerrah eline neşter alabilir mi?
Profesör Aydemir 3 yıldır tedavi gördüğü halde haftada en az 10 ameliyata giriyordu. Hastanenin Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Balcısoy ise önemli bir cerrah olan ve riskli ameliyatlara giren Aydemir’in hastalığından haberi olmadığını söylüyor: “Bize yazılı herhangi bir başvuruda bulunmadı. Bu tedaviyi ne zamandır gördügünü de bilmiyorum.”
“Kişi kendini yetersiz işe yaramaz hisseder”
Balıklı Rum Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Doç. Dr. Özkan Pektaş:
PMD hastalarının depresyonda olduğu dönemde intihar eğilimleri çok yüksek. Bu hastalığı olanlarda intihar eğilimlerinin ancak yüzde 10’una engel olabiliyoruz. Kişi ’mani’halinde aşırı sevinçli, çok konuşkan, sürekli para harcamak isteyen, değişik işler yapmak isteyen bir kişi olur. Depresyon halinde ise, ölüp kurtulayım, bu dünyada işe yaramıyorum diyerek kendini küçümser. Yaptığı hiçbir işi beğenmez. Kendini çok değersiz hisseder. Asla bir akıl hastalığı değildir. Genetik kökenli bir hastalıktır. Ameliyatlara her gün girebilir. Bu hastalık 5 yaşında çıkabilir, 25-30 yaşında olabilir. Hastanın yakınları hastaya böyle bir tanıyı asla koyamaz.
“Genetik bir hastalıktır, ilaç tedavisi gerekir”
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan:
“PMD iki uçlu mizaç bozukluğudur. Kesin olarak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Kişi tedavisini sürdürken yaşam kalitesini bozmaz. Kimse tedavi gördüğünü bile anlamaz. Buradaki depresyon, normal konuştuğumuz depresyon gibi değildir. Burada duygu durumu bozukluğu anlamlı bir ölçüde kalıtsaldır. Yaşam durumuyla ortaya çıkar. 30 yaşından sonra daha çok görülür. Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi bir hastalıktır. Akıl hastalığı gibi bir yıkıma uğratmaz. PMD hastası olan şairler, yazarlar, siyasetçiler vardır. Döngüsel bir hastalıktır. Burada asıl önemli olan hastalığın tekrarlanmasını önleyip devam ettirmemektir. Kalıtsal boyutta olan bir psikiyatrik hastalıktır. Koruyucu ilaç almak zorundasınız.”
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 23:01
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.