Arama

Elektrik yükü nedir? - Tek Mesaj #9

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2014       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ELEKTRİK YÜKÜ
Atomların içinde üç tür parçacık bulunur. Protonsmiliv elektron ve nötron. Bunlardan sadece proton ve elektron birbirine büyük bir kuvvet uygular. Bu kuvvet kütleçekim kuvveti değildirsmiliv çünkü kütle çekimden çok büyüktür. Fakat nötronsmiliv protonlarla elektronlar arasındaki bu etkileşime katılmaz. Yani nötron ne protonu iter veya çekersmiliv ne de elektronu. Bu olayı aşağıdaki gibi gösterebiliriz.

Atomun yapısını oluşturan parçacıklardan protonlar birbirini iter. Elektronlar da birbirini iter. Ama bir protonla bir elektron birbirini çeker. Nötronlar ise birbirine veya diğer parçacıklara herhangi bir kuvvet uygulamaz. Bu yüzdensmiliv proton ve elektronlara yüklü parçacıklarsmiliv nötrona ise tüksüz parçacık denir.

Bu sebepten proton ve elektrona yüklü parçacıksmiliv nötrona ise yüksüz parçacık denir. Hatta protona artı yüklüsmiliv elektrona eksi yüklü parçacık denilmiştir. Elektrik yükü dendiği zaman bu yüklü parçacıklar anlaşılmalıdır.


Yüklü bir cisim içindeki atomların toplam proton sayıları elektron sayılarına eşit değildir. Eğer cisimde proton fazlalığı varsa cisim (+) yüklüsmiliv elektron fazlalığı varsa (-) yüklüdür. cisimdeki proton ve elektron sayıları eşitse cisim yüksüzdür (nötrdür).

Bir cisimdeki yük miktarını belirlemek için cismin kaç tane fazlalık proton veya elektrona sahip olduğu söylenebilir. Fakat bu sayılar çok büyük sayılar olacağındansmiliv yük miktarını ölçmek için şöyle bir yöntem geliştirilmiştir.

Kaynak: Elektrik yükü nedir?