Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ocak 2014       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Seri Bağlı Devreler;


Seri bağlı devreler bir devredeki ampullerin uc uca bağlanması ile kurulmuş olan devrelerdir.Devreye bağlı ampuller direnci temsil ederler.Bu tür devrelerde ampul sayısı arttıkça lambadaki parlaklık azalır.Elektrik akımının büyüklüğünü ölçmek için devrelerde ampermetre kullanılır.Ampermetre devreye her zaman seri bağlanır ve elektrik akımı birimi amperdir.Seri bağlı devrelerde her dirençten eşit büyüklükte akım geçer.Devredeki toplam gerilim her bir direncin uçları arasındaki gerilimlerin toplamını ifade ediyordur.

Eş değer direnç ise devredeki tüm dirençlerin toplamından oluşur.Ampul sayısı arttıkça eş değer direnç artar,akım azalır ve ampullere daha az enerji geleceğinden parlaklık da azalmış olur. Eş değer direnç her zaman devreye bağlı en büyük dirençten daha büyük bir direnç olmalıdır.

Seri bağlı devrelerde elektrik tüketimi az olup, pil ömrü daha uzundur.Ampuller birbirine seri bağlı olduğu için bu ampullerden birinin işlevsiz kalması durumunda diğer ampullerde bu durumdan etkilenir.Bu nedenle bina tesisatlarında ampuller seri bağlanmaz!

Paralel Bağlı Devreler;

Paralel bağlı devreler ampullerin birer ucu aynı noktada birleştirilecek şekilde kurulmuş olan devrelerdir.Bu tür devrelerde ampul sayısı arttıkça lambadaki parlaklık değişmez.Gerilim voltmetre ile ölçülür ve birimi volt olarak ifade edilir.Voltmetre gerilimi ölçülecek noktalar arasında her zaman paralel bağlanır.Paralel bağlı devrelerde üreteçten geçen akım ampullerden geçen akımların toplamına eşittir.Dirençlerin birer ucu aynı noktaya bağlı olduğundan her direnç ucundaki gerilim eşittir.

Ampul sayısı arttıkça eş değer direnç azalır.Eş değer direnç azaldığı için devredeki akım artar.Ama akımın büyüklüğü değişmez ve buna bağlı olarak ampullerin parlaklığı da değişmemiş olur.Eş değer direnç her zaman devreye bağlı en küçük dirençten daha küçük bir direnç olmalıdır.

Paralel devrelerde elektrik tüketimi fazla olup, pil ömrü daha kısadır.Ampuller birbirine paralel bağlı olduğu için bu ampullerden birinin işlevsiz kalması durumunda diğer ampuller bu durumdan etkilenmez.Bu nedenle bina tesisatlarında ampullerin paralel bağlanması tercih edilir!
Son düzenleyen perlina; 20 Şubat 2017 01:40