Arama

Karadelikler ve Olay Ufku - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ocak 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Karadelik Görüntülemek için Dev Proje


Avrupalı gök bilimciler, bugüne kadar görüntülenemeyen karadeliklere ait ilk fotoğrafı elde etmek için plan hazırladı. Bu amaç için görevlendirilen araştırma ekibi, 19 milyon dolarlık projede başarılı olmak için ‘Dünya büyüklüğünde’ görsel bir teleskop kullanacak. Avrupalı bilim insanları, Uzay’ın en gizemli kozmik yapılardan biri olan karadeliklerin nasıl göründüğünü ortaya çıkarmak için düğmeye bastı. Bugüne kadar sadece saçtıkları enerji parçacıklarına ve oluşturdukları çekim gücüne ait verilerle çizimleri oluşturulabilen karadelikleri görüntülemek için, ‘BlackHoleCam’ adı verilen bir ekip kuruldu.

Avrupa Araştırma Konseyi’nin 19.3 milyon dolarlık bütçe ayırdığı proje kapsamında, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde yer alan Sagittarius A süper dev karadeliğin görüntüsü alınacak. Space'in verdiği bilgiye göre BlackHoleCam’in asıl amacı, karadeliğin ışığın bile kaçamadığı bölgesi, Olay Ufku’nun (Event Horizon) neye benzediğini görebilmek.

Ekibin üç baş araştırmacısından biri olan Hollanda’nın Radboud Üniversitesi’nden Heino Falcke, “Neredeyse tüm astrofizikçiler karadeliklerin var olduğuna inanıyor ancak bugüne kadar hiç görüntülenemediler” dedi. Falcke, “Ancak teknoloji o kadar ilerledi ki artık karadeliklerin var olup olmadığını görebiliriz” ifadesini kullandı.

Dünya Çapında Operasyon


BlackHoleCam, Samanyolu’nun merkezinde yatan karadeliği görüntülemek için Very Long Baseline Interferometry (VLBI) adı verilen bir yöntem kullanacak. Güneş’in 4 milyon katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Sagittarius A’yi gözlemlemek için, dünyanın dört bir yanındaki radyo teleskoplar tek bir nesneneye, karadeliğe odaklanacak ve elde ettikleri veriler süper bilgisayarlarda işlenerek bir araya getirilecek.

Denenecek yöntemle, görsel olarak Dünya büyüklüğünde bir teleskop oluşturulması amaçlanıyor. Sagittarius A’yi tamamen görüntülemesi çok zor görünse de, BlackHoleCam sistemi, karadeliğin Olay Ufku’nu görmeye çalışacak. Bu başarılırsa, Einstein’ın görelilik teorisi de tekrar sınanacak. Karadeliklerin inanılmaz çekim kuvvetinin emdiği gazlar, yok olmalarından önce güçlü elektromanyetik dalgalar yayıyor. Olay Ufku’nun, bu parlak bölgeyi karanlığıyla kaplayarak kendisini göstermesi umuluyor.

Araştırma ekibinde yer alan Almanya’nın Goethe Üniversitesi’nden Luciano Rezolla, “Einstein’in görelilik teorisi en iyi bildiğimiz yerçekimi teorisi. Eğer bir karadelik görüntülemeyi başarırsak, bu modern bilimde bir dönüm noktası olabilir” dedi. BlackHoleCam, Şili’deki ALMA radyo teleskop ağınının yanı sıra, the Event Horizon Teleskobu gibi güçlü donanımları kullanacak.

Kaynak: Space / Ntvmsnbc (19 Aralık 2013, 12:34)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Aralık 2016 15:53 Sebep: Renkli yazı ve sayfa düzeni!