Arama

Voleybolda libero nedir? - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Libero, Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından 1996'da oluşturulan libero sistemine göre takımın içinde defansın yükünü çeken oyuncudur. Takımdakilerden farklı renkte forma giyer. Yalnızca arka oyuncu olarak oynayabilir. Bu yüzden voleybol dönme sistemine uygun olarak 1 ve 4 numaraya geldiğinde başka bir oyuncuyla yer değiştirmek zorundadır.
Profesyonel voleybol takımlarında çarpraz şekilde konumlanmış iki orta oyuncu vardır ve oyun içinde libero ile sürekli bir değişim içindedir. Bu değişim şu şekilde olur: Bir orta oyuncu 1 numarada, diğeri 4 numarada iken saha içinde libero yoktur. 1 numaradaki oyuncu servis atar ve sayı karşı tarafa geçtiğinde libero ile yer değiştirir. Libero 4 numaraya gelene kadar oyunda kalır ve defansta top çıkarır. 4numaraya geldiğinde önde oynayamayacağı için kenarda bekleyen orta oyuncu ile yer değiştirir. Bu sırada diğer orta oyuncu 1 numaraya yani servise geçmiş olur ve bu böyle bir döngü halinde devam eder.
Libero sadece defanstan sorumlu oyuncu değildir. Gerektiği yerde smaçörüne pas kaldırabilir veya topu karşı sahaya atabilir. Ancak Servis atamaz, blok yapamaz, smaç basamaz, 3 metre içinden hücum yapamaz. Sadece 3 metre gerisinden sıçramadan hücum edebilir.