Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Abdülhamid İbn Türk: İslam dünyasında ilk cebir kitapla¬rından birinin yazarıdır. Harezmî döneminde yaşayan Abdülhamit İbn Türk'ün özellikle ikinci dereceden denklemler üzerindeki çalışmaları çok önemlidir.

Harezmî (780 - 850): Matematik astronomi ve coğrafya ile ilgili yaptığı çalışmaları ile tanınır. Matematikte sıfır rakamı ilk kez Harezmî tarafından kullanılmıştır.

Farabi (870 - 950): Matematik, fizik, astronomi ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Aristo'nun fikirlerini en iyi açıkladığı için "ikinci öğretmen", unvanıyla tanınmıştır. İslâm Felse¬fesini kurmuştur. Türk - İslam devletlerinde pozitif bilimlerin temelleri Farabi tarafından atılmıştır. Farabi'nin birçok eseri tercüme yoluyla Avrupa' da yüzyıllarca üniversitelerde temel eser olarak okutulmuştur. Eseri, İshaü'l-ulum (bilimlerin sınıflandırması)

İbni Sina (982 -1037): Büyük bir filozof ve tıp bilginidir. Tıp, mantık, fizik ve din felsefesi sahasında 220 civarında eser yazmıştır. "Tıp Kanunu" adlı eseri meşhurdur. Hekimlik konusunda kendisine batıda "Tıbbın hükümdarı" denilmiş¬tir. Batı dünyasında "Avicenna" ismi ile bilinir.

El-Birûni (973 -1051): Türk - İslam dünyasının en büyük bilginlerinden biridir. Çok çeşitli alanlarda araştırmalar yapmıştır (Matematik, Coğrafya, Eczacılık vb). Enlem ve boylam hesaplarını yapmıştır. Matematikte önemli problem¬lerle uğraşmış ve çözümler getirmiştir.

El Razi (1149 -1210): Kimyagerdir. Sülfürik asidi bulmuş¬tur.

Uluğ Bey (1394 -1449): Astronomi bilginidir (heyet cetveli ile yıldızların fihristini yapmıştır). Aynı zamanda önemli bir devlet adamıdır. Timur'un torunudur.

İbn-i Rüşt (1126 -1198): Felsefe, tıp ve astronomi üzerinde çalışmıştır. Pozitif bilime çok önem vermiş, Rönesans'ın doğmasında etkili olmuştur. Skolastik düşünceyi sarsmıştır.

İmam Gazali (1058 - 1112): İslâm filozofudur. Melikşah zamanda yaşamış, Nizamiye medresesinde ders vermiştir.

Ömer Hayyam: Matematik, astronomi, edebiyat alanında eserler ortaya koymuştur. Celali takvimini hazırlamıştır. Edebiyat alanında Rubaileri ile ünlüdür.