Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2014       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Yoğuşma ve buharlaşmanın tanımınıda yazar mısınız lütfenn Msn Happy

BUHARLAŞMA: Herhangi bir sıcaklıkta , yüzeyde olan sıvı moleküllerinden ,kinetik enerjisi yüksek olan tanecikler, tanecikler arası çekim kuvvetini yenerek sıvı halden gaz hale geçerler. Bu olaya buharlaşma denir. Buharlaşma sırasında geride kalan sıvı moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi azaldığı için, çevreden ısı alarak enerjisini yükseltir.Buharlaşma olayı bu şekilde devam eder.

YOĞUŞMA:Hava sahip olduğu sıcaklığa bagli olarak su buharı taşımaktadır. Bu değer sıcaklık ile artmakta olup teknik tablolardan ölçüm değerlerine ulaşılabilmektedir. Havanın bagıl nemine bağlı olarak da çig noktası değeri vardır. Bu sıcaklık ise havanın temas ettigi yüzey sıcaklığından yoğuşmanın başladığı sıcaklığı göstermektedir. Çig noktası olarak adlandırılır.

Şafak vaktinde yerde gördüğümüz çig aynı kanunun sonucudur. Yer sıcaklığı gece bulutsuz havada, hava sıcaklığından aşağı düşmekte ve hava yere temas ettiği yerlerde soğuyarak su moleküllerini yere birakmaktadır. Bu olaya teknikte yoğuşma denmektedir.