Arama

Metrik sistem nedir? - Tek Mesaj #3

misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2014       Mesaj #3
misafir - avatarı
Ziyaretçi
Metrik sistem:
Metrik sistem, ilk kez, Fransa'da. Devrim'den sonra kullanıldı. Günümüzde uluslararası sistemde sağlıklı Ölçümler için üç birim temel alınmıştır: Metre (uzunluk birimi), gram (kütle birimi) ve saniye (zaman birimi). Öteki bütün birimler, bunlardan türetilmiştir. Küçük ya da büyük nicelikler, birimlerin adlarına eklenen Önekler yardımıyla belirtilir: Örneğin kilogram, bin gram demektir;

Santimetre, metrenin yüzde biri anlamına gelir. Geçmişte, zamanı da aynı biçimde (ondalık birimlerle) belirtmek için çalışmalar yapılmış: ama çok karmaşık olduğundan, bu çabadan vazgeçilmiştir.

Metrik sistem iki biçimde kullanılmıştır. XIX. yüzyılda bilim adamları, ölçümlerini santimetre, gram ve saniye cinsinden yapmışlardı. Buna, CGS sistemi denildi. Ancak, hem bunlar, hem de bunlardan türetilen birimler, gündelik kullanımlar açısından çok küçük birimlerdir. Bu nedenle bugün CGS sistemi yerine, MKS sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemin temel birimleri metre, kilogram ve saniye'dir. Elektriğe ilişkin ölçümler için ayrı bir birim gerekmektedir. Elektrik akımı birimi olarak, bilindiği gibi, amper kullanılmaktadır. Benzer biçimde, SICAKLIK birimi için de kelvin seçilmiştir. Işık yoğunluğu birimi olarak mum, maddenin bir parçasındaki mikroskopik taneciklerin (ATOM'lar gibi) sayısını veren birim olarak mol kullanılmıştır. Bu yedi birim, Uluslararası Birim Sistemi (SI) için, temel birimler olarak alınmıştır.
Tüm ölçümler bunlardan kaynaklanarak gerçekleştirilir.

SI sisteminde, türetilen birimlere türlü adlar ve simgeler verilmiştir; örneğin, güç için watt; elektrik gerilimi için volt gibi. Ancak bunlar, aslında, temel birimlerin yalnızca değişik gösterilme biçimleridir.
Örneğin watt, kg x m2/san3'e, volt ise watt/amper'e verilen addır.


Kaynak: Metrik sistem nedir?