Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2014       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ükemizdeki komşuluk kültürü ile diğer ülkelerdeki komşuluk kültürü karşılaştırılması yapılırsa ülkemizin daha samimi daha sıcak bir ülke olduğu görülür bunun en basit örneğini de kendi ailemize ve komşularımıza bakarak söyleyebiliriz. Bir yerde yeni ikamet etmeye başlayan bize komşu olacak birine bir ikramda bulunabiliriz. Yardıma ihtiyaç duyup duymadıklarını sorar ihtiyaçları olursa yardım edebileceğimizi bile söyleriz. Fakat bir başka kültür olsa insanlarda güven ve yardımlaşma söz konusu olmayabilir. Tanımadığımız birine güvenip yardım etmek yanlış karşılanabilir. Bunun içindir ki komşuluk ilişkileri olmayabilir. Bu durumlarda kültür farkı gözetilmelidir.

İtalya'da komşuluk ilişkileri yok olmaya yüz tutmuş durumda. Büyük şehrin yorucu temposu insanları iyice birbirinden uzaklaştırmış. Artık apartmandaki ilişkiler ''Buongiorno'' ve ''Buonasera'' yani selamlaşma sınırına düşmüş. Bunu fark eden Roma Belediyesi otobüslerine ''Haydi komşular festa (şenlik) yapın'' gibi ilanlar asmışlar. Ayrıca bir internet sitesi ile halkın bir öğlen ya da akşamı birlikte geçirmeleri için harekete geçirmişler Ayrıca 7 Mayıs Roma'da Komşular Günü olarak kutlanıyormuş.

Aynı Japonya'da da bizim ülkemizdeki gibi sıcakkanlı komşuları bulamazsınız. Ülkemizdeki komşuluk ilişkilerinde alıştığımız gibi evdeki ufak eksikler için komşuların kapılarını çalmak ya da birlikte çay kahve içerek sohbet etmek gibi bir kültürleri yok. Herkes aşırı derece işlerine odaklanmış durumda oldukları için iş dışında pek sohbet etme fırsatı bulamıyorsunuz.

Amerika'da da durum benzer şekilde Amerikada özellikle son yıllarda yaşanan kötü olaylardan dolayı insanlar kendi aileleri dışındakileri hep yabancı olarak görüyorlar ve kapıları yabancılara sürekli kapalı. Apartmanda komşularınızdan birisi ile karşılaştığınızda selam veren sayısı bile oldukça az.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda ülkemizdeki sıcak komşuluk ilişkilerinin unutulmamasını sağlayalımkomşularımızla diyalog halinde olmaya ve onlarla paylaşım halinde olmaya özen gösterelim.