Arama


xturbox - avatarı
xturbox
Ziyaretçi
22 Mart 2014       Mesaj #92
xturbox - avatarı
Ziyaretçi
Ekonomik Faaliyetler

İnsanlar, yaşayabilmek için çeşitliişler yaparlar. Hayvanlardan ve topraktan yararlanırlar, ticaretle uğraşırlarveya çeşitli iş yerlerinde çalışırlar. Bunlara ekonomik faaliyet denir.


Bir bölgedeki ekonomik faaliyetlerio bölgenin coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri, iklimi, ulaşımyolları belirler. Bölgede tarıma elverişli toprakların olması o bölgede tarımyapılmasına imkân sağlar. Bölgede yetiştirilen ürünleri de o bölgenin iklimibelirler, ekonomik faaliyetleri, ulaşım yolları, ticaret ve turizmi etkiler.

İnsanlarıngeçimlerini sağlayabilmek için uğraştıkları ekonomik faaliyetler şunlardır: Tarım,Hayvancılık, Sanayi, Ticaret, Madencilik, Turizm, Ormancılık Ulaşım,Hizmetsektörü(bankacılık, eğitim, sağlık vb.) gibi ekonomik faaliyetler insanlarıngeçimlerini sağladıkları başlıca iş alanlarıdır.


Toprağın ekilmesi ve işlenmesiyoluyla topraktan faydalanma işlerinin bütününe tarım denir.
Tarım denilince ilk akla tarla, bağve bahçe işleri gelir.Ancak hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerini de tarım faaliyetleriiçerisinde sayabiliriz.Bu faaliyetler sonucu elde edilen ürünlere tarımürünleri denir. Tarım, ülkemiz için çok önemli bir geçim kaynağıdır. Ülkemizinkırsal kesiminde yaşayan bir çok insanımızın en önemli geçim kaynağıdır.


Ekonomide üç temel faaliyet alanıvardır. Bunlar üretim,dağıtım vetüketimdir.

Üretim: İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetinmeydana getirilmesidir.
Buğday yetiştirmek, ekmek yapmak,mobilya yapmak birer üretim faaliyetidir.
Dağıtım: Ürünlerin tüketiciye ulaşması için üretildiğiyerden malın alınıp satılacağı yere taşınması olayıdır.
Tüketim:İnsanların ihtiyaçları olan ürünleri satın alarakkullanması olayına tüketim adı verilir. Ekmek, makarna, peynir, sebzemeyvelerin satın alınıp yenmesi, mağazalardan çeşitli giyim eşyası almak,mobilya ve beyaz eşya alıp kullanmak gibi faaliyetleri tüketime örnek olarakverebiliriz.
İhracat: Birülkenin ürettiği malları başka bir ülkeye veya ülkelere satmasıdır.
İthalat:Başkabir ülkeden mal getirme veya satın alma işidir. msn coolpagespeedcegZ9KllagAo