Kaynar Tarifi
Malzemeler - Kaynar malzemesi (karanfil, tarçýn, yeni bahar, havlýcan ve zencefil)
- 5 litre su
- 2 kilo þeker
Üzeri için; - çekilmiþ ceviz (fýndýkta olur)
Öncelikle aktarlardan kaynar malzemesini temin edebilirsiniz. Alýnan malzeme güzelce yýkanýr Þimdi gelelim tarifine içindeki baharatlar: karanfil, tarçýn, yeni bahar, havlýcan ve zencefil.
Bu 5 baharatý da kök halinde almanýz gerekiyor. Temiz bir tülbentin içine 4-5 çubuk tarçýn, 1 avuç kadar yenibahar ve karanfil, 2-3 kök zencefil ve 2 -3 kök havlucan koyup güzelce temiz bir tülbente sarýlýr aðzý baðlanýr. Düdüklü tencereye atýlýr üzerine beþ litre su eklenir. Kaynamaya býrakýlýr. Kaynamaya baþladýktan sonra 1 saat kaynatýlýr. 1 saat sonra tencerenin aðzý açýlýr içindeki kaynar malzemesi çýkarýlýp þeker katýlýr ve yarým saat daha kaynatýlýr. Yarým saat sonunda altý kapatýlýr. Bu arada evinizi missss gibi baharat kokusu saracaktýr, açýn bütün odalarýnýzý sarsýn koku evinizin her yerini. Ýkrama gelince fincanlara kaynarý doldurun üzerine bolca ceviz serpin sýcak sýcak servis edin. (soðukta baþka lezzetli oluyor). Bazý yöreler de lohusa þerbeti de denir. Evet tabi bizde bebek doðduðu zaman yapar ikram ederiz kýrk gün boyunca. Ama ben sürekli yaparým þifa küpü size de afiyet þifa olsun.