Arama

misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2014       Mesaj #5
misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ezgi ve Söz ilişkisi Ezgi ile türkü sözleri birbirini tamamlayan iki öğedir. Türkünün daha kalıcı olması ezginin varlığıyla mümkündür. Ezgiye güzellik sağlayan türkü sözleri müzikte gaye değil araçtır. Melodinin daha rahat anlaşılmasına yardımcı olur. Bu bakımdan sözler ile melodi arasında bir uyumluluğun olması esastır. (Türk halk müziğinin en bariz özelliklerinden birisi; yapısında prozodinin yok denecek kadar az olmasıdır. Bu bakımdan prozodi bir ezginin otantik değer kazanması gibi belirleyici bir özelliğe sahiptir.) Nitekim aynı ezgiye sahip olup ayrı bölgelerde değişik sözlerle söylenen şu türkü bunun en bariz örneğidir.
Cide: Fatıma’m nnerden geliyon Bartın’dan Ben de seni bilemiyom yandım şeker Fatıma yanındaki kumandan.
Tokat: Ayşe’m nerden gelin Alan’dan Ben de seni bilemedim yandım da ala gözlüm yanındaki kocandan
Uşak: Ayşe’m nerden geliyon Uşak’tan Ben de seni bilemedim yandım çakır Ayşe’m belindeki kuşaktan.
Ezgisi aynı sözleri kısmen farklı olan bu türkülerin yanında TRT Repertuarında sözleri aynı fakat ezgileri farklı pek çok örneğin bulunduğunu da hatırdan çıkarmamak gereki