Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
20 Temmuz 2014       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Mercimek
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.

Mercimek Tipleri

Kahverengi mercimek

Çok küçük taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken çok fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine sahiptir. Salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir.

Kırmızı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada sahip olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafif fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mercimek

Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur.

Ek bilgi;

Alıntı

Mercimek, yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde de sıcaklık ve kuraklığa ihtiyaç duyan bir baklagildir.
Kırmızı ve yeşil mercimeğin yetişme ve olgunlaşma döneminde ihtiyaç duydukları nem ve sıcaklık farklı olduğu için farklı bölgelerde yetişirler.

Son düzenleyen nötrino; 21 Temmuz 2014 14:04 Sebep: Ek bilgi eklendi!