Arama

Biyolog - Tek Mesaj #2

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Öncelikle bir biyolog olarak şunu belirtmeliyim ki , BİYOLOJİ bölümü bu işe gönül vermiş biri için son derece zevkli ve ilginç bir bölüm...

Hayatın her noktasında canlılık olduğu için bir biyoloğun yönelebileceği çok fazla alan/ sektör vardır ...Yanlız malesef ki ülkemizde yeni açılan her fen fakültesinde " Biyoloji" bölümünün de açıması zorunlu olduğundan açılan bölüm sayısı kadar mezun sayısı da oldukça fazladır.

Ayrıca gerçek bir biyoloji eğitimin verilebilmesi için teorik derslerin yanında uygulamalı derslerin de yoğun olması önem arzetmektedir. Ancak günümüzde malesef ki üniversitelerin maddi imkansızlıkları düşünüldüğünde çok az üniversitede bu eğitim hakkıyla verilebilmektedir. Çoğu üniversitede uygulamalı dersler olması gerekenin çok altında bir teçhizatla yürütülmeye çalışılmaktadır.

Oysaki dünya genelinde teknoloji -özellikle sağlık ve bilim alanında- her geçen gün inanılmaz bir hızla gelişmektedir ve bu da yapılan bilimsel çalışmalarının kalitesini her geçen gün arttırmaktadır. Ancak bu durum beraberinde maddi anlamda da bir güç gerektirmektedir. Ülkemizdeki eğitim kurumlarında yaşanan bütçe sıkıntısını göz önünde bulundurursak verilen eğitimin uygulamalı olması gereken kısmının çok zayıf ve yıllar öncesinin teknolojisi ile yapıldığını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek...

Dolayısıyla biyoloji bölümü mezunu bir biyoloğun iş hayatına atıldığı andan itibaren karşılaştığı en büyük sıkıntı uygulama tecrübesizliği / eksikliğidir. Zira alınan teorik dersler bu noktada oldukça yetersiz kalmaktadır.

Bunun haricinde ülkemizde verilen eğitimin en büyük eksikliğinin öğrencileri araştırmacılığa değil ezberciliğe yönlendirdiği bilinen bir gerçektir. BİYOLOJİ gibi sürekli inceleme, gözlemleme, araştırma ve yorum yapabilme gerektiren bir bölüm sözkonusu olduğunda malesef ki teorik ağırlıklı bir eğitim programı oldukça yetersiz kalmaktadır.

6 yıllık bir biyolog olarak yeni mezunların çalışma hayatlarında karşılaşabileceği sorunları zaman zaman bu forum başlığı altında paylaşmak isterim. İdealleri arasında " BİYOLOG" olmak olan arkadaşlarım varsa elimden gelen her türlü yardımı yapmaya da hazırım .

Saygılarımla,

Hi-LaL