Arama

İcatlar - Önemli İcatlar - Tek Mesaj #19

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
13 Ağustos 2014       Mesaj #19
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Mucitler ve Bilim Kurgu Kaynaklı İcatları


Cep telefonu ve helikopter gibi icatların arkasında, Star Trek ve Dünyalar Savaşı’ndan ilham alan mucitler var. Bu durumda gerçek mucit, bilim kurguyu oluşturan mı olur yoksa ondan ilham alan mı orası tartışılır.
Bilim kurgudan ilham alan mucitlerin icatları bugün bile neredeyse her an yanımızda! Bakalım hayal gücü yüksek mucitler neler icat etmişler:

Denizaltı


İcadın anafikrini Jules Verne’ün Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’tan alan Amerikan mucit Simon Lake, modern denizaltıların babası olarak bilinir. Lake, safra tankı, dalgıç kompartımanı ve periskop dahil birçok icadında Jules Verne’ün bu güzel eserinden esinlenmiştir. Lake’in kurduğu şirket 1898’de açık okyanusta kullanılabilen ilk denizaltı olan Argonaut’u üretmişti.

Helikopter


Jules Verne asıl kurguladığı denizaltıyla ünlüyken, Nautilus’la geleceğin uçağını öngördü. Modern helikopterin mucidi Igor Sikorsky de gençken okuduğu Jules Verne’ün Fatih Robur adlı kitabından esinlenmiş. Sikorsky sık sık Jules Verne’ün “Birinin hayal ettiğini, başka biri gerçeğe dönüştürebilir” sözünü dile getirir.

Roket


Amerikan bilim insanı Robert H. Goddard, 1898 yılında gazetede H.G. Wells’in Marslıların istilasını anlattığı Dünyalar Savaşı adlı romanıyla ilgili yazı dizisini okuduktan sonra çok etkilenir ve uzun uğraşlar sonucu 16 Mart 1926’da ilk akaryakıtla çalışan roketi üretir.

Nükleer enerji


H.G. Wells 1914’te The World Set Free (Özgür Bırakılan Dünya) adlı kitabını yayınladı. Kitap,1933’te ‘yapay’ bir nükleer enerjinin üretilerek, dünya savaşını başlatacağını ve daha sonra dünyanın barış içinde yaşayacağını konu alır. Kitabı okuyan fizikçi Leo Szilard, kitaptan çok etkilenir ve kitaptan aldığı ilhamla 1932’de nükleer zincir reaksiyonları problemini çözer.

Muharebe Bilgi Merkezi


1930’larda ve 40’larda E.E. Smith, okuyucularının gönlünü Galactic Patrol’ün maceralarını anlattığı Lensmen öyküleriyle fethetti. Yazarın, 1947’de yazdığı romanda yer alan kontrollü savaş gemileri, Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne ilham vermiş.

Uzaktan kumandalı protez el

Ünlü bilim kurgu yazarı Robert Heinlein 1942’de yayınladığı kısa öykü, uzaktan kumandalı protez eli icat eden Waldo F. Jones’a ilham kaynağı olmuş. Gerçek hayata uyarlanan, 1940’ların ortalarında nükleer endüstri için üretilen kollar,” waldos” adını almışlar.

Cep telefonu


Motorola’nın araştırma ve geliştirme müdürü Martin Cooper, 1970’lerin başlarında ilk cep telefonunu tasarlarken Star Trek’ten ilham almış. Yüzyılın en büyük icatlarından biri olarak nitelendirilen cep telefonunun mucidi Cooper eseri için, “Bu bizim fantezimiz değil, amacımızdı,” diyor.

Şok tabancası


Gençler için yazılmış bilim kurgu romanlarının zeki kahramanı Tom Swift, 20. yüzyılın başlarının en ünlü edebi karakterlerinden biriydi. NASA fizikçisi Jack Cover, Taser’ı bir fan olarak icat etmişti. Taser adını, Swift’in kurgusal icatlarından “Thomas A. Swift’s Electric Rifle” (Thomas A. Swift’in Elektrik Tüfeği) ın baş harflerinden almış.

Ses / film oynatıcısı



Apple’ın bilim insanı Steve Perlman çığır açan multimedya programı QuickTime player (ses/film oynatıcısı)’ı yaratma fikrini karakterlerden birinin bilgisayarda müzik parçaları dinlediği Star Trek: Yeni Nesil’i izledikten sonra düşündüğünü söylüyor.

Sanal Dünya oyunu


Neal Stephenson’ın 1992’de yazdığı Snow Crash (Kar Kazası), insanların kendileri yerine ‘avatar’larıyla var oldukları üç boyutlu online ‘Metaverse’ (gerçeğe yakın sanal dünya) i tüm detaylarıyla tanımlıyor. Ünlü online ortamlardan biri olan Second Life’ın yaratıcısı Philip Rosedale, liseden beri sanal dünya fikriyle ilgilenmiş ve Snow Crash’ı izledikten sonra “yakın gelecekte sanal dünyanın nasıl görüneceğiyle ilgili” fikre vasıl olmuş.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 21:59