Arama

Vedat Milor - Tek Mesaj #2

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Ağustos 2014       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Vedat Milor aşçı.jpg
Gösterim: 794
Boyut:  33.9 KB

Vedat Milor

, Galatasaray Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü yüksek şeref derecesi ile bitirdi. Bir dönem London School of Economics’te eğitim gördü. Amerika’ya Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’ne gitti, sosyoloji doktorası yaptı. 1986 yılında doktora tezi için bir yıl Fransa’da kaldı. Doktora tezi “Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in”, 1990 senesinde Amerika’da, American Sociological Association tarafindan senenin en iyi doktora tezi seçildi. Doktorası bitip askerliğini de yapınca Dünya Bankası’nda işe başladı. İki yıl süren görevinde bir süre de Kemal Derviş’le çalıştı. Sonra Brown Üniversitesi’ne, sosyoloji bölümüne asistan profesör olarak girdi. Princeton Üniversitesi’nde Institute For Advanced Study’ye davet edildi, bir yıl misafir öğretmenlik yaptı. Stanford Üniversitesi’nde hukuk okudu ve JD derecesi aldı. İlk yüzde 10′a girerek bitirdi. Aynı okulda doçent olarak çalıştıktan sonra bir ara bir şirketin hukuksal işlerine baktı. Daha sonra Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde, öğretim üyeliğine başladı. Milor orada politik ekonomi, İstanbul Koç Üniversitesi’nde ise uluslararası ilişkiler dersleri verdi.

Prof. Dr. Vedat Milor İstanbul’da doğmuştur. Kendisi Türk öğretim üyesi, yemek ve şarap eleştirmeni, NTV’de prime time’da haftada üç kez yayınlanan Vedat Milor’la Tadı Damağımda adlı programın sunucusudur. 2005 yılından beri Cuma günleri Milliyet Cadde ve pazar günleri Milliyet Pazar eklerinde yazmaktadır. Aslen Konyalı olan Vedat Milor, Linda S. Milor ile evlidir. Çiftin 2002 doğumlu Ceylan Handan adında bir kızı vardır.

Annesi ve babası 5 yaşında boşanan yemek uzmanı, kendisini babannesinin büyütme sebebini şöyle anlattı; "Annemle babam, ben 5 yaşındayken boşanıyor. Babam, kadınları fazla seven biri. Sorun bu. Sonradan da zaten bir tiyatro sanatçısıyla evleniyor. Annem o zaman 26 yaşında, depresyona giriyor. Duygusal olarak bana bakabilecek durumda değil. E babam da Gül Gülgün Hanım’la yaşıyor. Ben ortada kalıyorum: Beni büyüten babaannem.'' Babannesi ve dedesini kaybedince Galatasaray'da yatılı okudumaya başlayan Milor, 16 yaşında babası ve Gül Gülgün Hanım’la yaşamaya başladı. Annesi ise kendisinden genç bir üsteğmen ile evlendi. Annesinin çok aşık olduğunu ama mutlu olup olmadığnı hiçbir zaman bilemediğini anlatan yemek uzmanı, eşinin işi dolayısıyla devamlı Anadolu’da dolaştığını ve sonuç olarak annesinin yine ortalıklarda olmadığını tüm samimiyetiyle anlattı.

Son yıllarda televizyondan görmeye alıştığımız ve restoranlara gidip yemeklerin tadına bakıp yorum yapan İstanbul Beyefendisi imajının modern bir versiyonu olan Vedat Milor’le tanıştık. Suratında şirin adeta bir külah dondurma bekleyen bir çocuk gibi ve dilinde çok nazik, çok bilen ama çok alçak gönüllü olan bir ifadeyle Vedat Milor, beni çok etkiliyor. Sadece yemekler, yemek kültürü, restoran işletmeciliği, yöresellik, yemek endüstrisi ve moda tabirle “gurmelik” bilgisiyle değil, duruşu, tavrı ve yaklaşımıyla da çok etkileniyorum ondan. Onu televizyonda izliyor, blogunu ve sosyal medya hesaplarını ilgiyle takip ediyorum. Geçenlerde arkadaşlarımla sohbet ederken aslında Vedat Milor ne mezunu, Vedat Milor’ün gerçek mesleği ne, Vedat Milor nereli, Milor nece gibi konuları tartıştık. Ben de bunun üzerine hummalı bir Vedat Milor araştırmasına giriştim. Öğrendiklerime çok ama çok şaşırdım. Öyle böyle değil…

Ad:  Vedat Milor gurme.jpg
Gösterim: 6864
Boyut:  32.1 KB
Vedat Elektrik Elektronik alanında Profesör olan Milor Linda S. Milor ile evli ve Ceylan Handan adında bir kızı var. Milor, aslında çok köklü akademik kariyere sahip bir profesör. "Hangi alanda" derseniz, o kısım epey komplike. Çünkü bizim alıştığımız gibi tek bir bölümü bitirip onda uzmanlaşıp akademisyen olmamış. Vedat Milor’ün akademisyen geçmişini anlatmak için önce onun eğitim hayatının başlarına göz atmak gerek. Önce Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuş. Sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümüne girmiş ve yüksek şeref derecesiyle mezun olmuş. Ardından London School of Economics’te yüksek lisans yapmış. Bu da onu kesmemiş ki hemen akabinde Amerika’da Kaliforniya Üniversitesi’nde sosyoloji doktorası yapmış. Yani ekonomiyi ve ona yön veren toplum psikolojisini önce bi hazmetmiş. Doktora tezini Fransa’da yazmak istemiş ve orada “Türkiye ve Fransa’da Ekonominin Planlanması” temalı bir tezini tamamlamış. Bu tez, 1990 yılında Amerika’da yılın en iyi doktora tezi seçilmiş. Sonra demiş ki Vedat Abi, “ben şu vatani görevimi de yapayım” gelmiş ülkesine paşalar gibi yapmış askerliğini. Askerliği bitince hemen Dünya Bankası’nda işe girmiş. Bu iş hayatı sadece 2 yıl sürmüş çünkü bu kadar okumaya hevesli biri akademik hayattan kopamaz ve Vedat Milor için de öyle olmuş. Çünkü 2 yıllı Dünya Bankası işinden sonra Brown Üniversitesi sosyoloji bölümünde asistan profesör olarak çalışmayı seçmiş. Bunu sırasıyla Princeton Üniversitesi, Stanford Üniversitesi izlemiş. Bu arada “bana sosyoloji ve ekonomi yetmedi” demiş ve hukuk okumaya karar vermiş. Hemen Stanford Üniversitesinde hukuk okumaya başlamış. Okulu ilk ona girerek bitirmiş. Bundan sonra aralarında Koç Üniversitesinin de olduğu birçok okulda ders vermiş. Kısacası Vedat Milor’ün mesleği nedir sorusun cevabı Türk bilim adamı, ekonomist, sosyolog, hukukçu, akademisyen ve yemek- şarap eleştirmenidir.

Vedat Milor’ün babasının adı Tahir ve annesinin adı da Handan. Kızına da annesinin ismini vermiş. Annesi ve babası o küçükken ayrılmış.Babası biraz çapkın bir beymiş ve annesini bırakıp tiyatro sanatçısı Gül Gülgün ile evlenmiş. Minik Vedat da babaannesi ve dedesiyle yaşamış. Annesi, Türk politik tarihinde ilk develüasyonu yapan adam olarak geçen Maliye Bakanı Halit Nazmi Keşmir’in biricik kızıymış. Milor, 13- 14 yaşlarındayken annesi başka bir adama aşık olmuş. Elbette babasından ayrıldıktan sonra. Henüz genç bir kadın olan ve çok güzel olduğu söylenen Handan hanımın bu aşkı, genç Vedat’ı derinden etkilemiş. Çocukluğunda ve ilk gençliğinde diğer çocuklardan biraz farklı bir tatminsizlik ve arayışı olduğunu söyleyen Milor, kitap okumayı çok sevdiğini de ekliyor. Çok geniş ve çok güçlü bir network yerine çok öz bir arkadaş kümesinin kendisine daha uygun olduğunu belirtirken Türk televizyon kanallarını çok yüzeysel bulduğunu çekinmeden söylüyor. Bu kadar farklı, entelektüel ve sıra dışı olan bir adamdan beklemeyeceğiniz derecede de futbola düşkün. Vedat Milor’ün dedesi, Meram Meyve Sularının sahibiymiş. Ancak Milor, 13 yaşındayken dedesi vefat etmiş. Zaten ondan sonra da Galatasaray Lisesi’ne yatılı okula vermişler. Vedat Milor’ün Burgaz Ada’da bir evi var. Genellikle orada yaşıyor. “mil” ortası demek ve “or” da karargah demek. İşte bu iki ismin bileşiminde Milor adı doğmuş. Yani benim de sandığım gibi Fransızca falan bir isim değil. Öz be öz Türkçe. Milor, benim de çok hoşuma giden bir şekilde deniz ürünlerine bayılıyor. Ama balık falan değil. Özellikle kabukluları seviyor. En sevdiği yemeğin tarifini verirken de eşinin yaptığı zencefil, limon ve tere yağından hazırlanan bir sosla sunulan deniz ürünlerini anlatıyor.

Derleme...
Son düzenleyen Jumong; 24 Eylül 2016 11:10
🌘 🚀