Arama


zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
9 Eylül 2014       Mesaj #3
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi

Pes Ekinovarus (Çarpık Ayak) Deformitesi



Gelişen intrauterin görüntüleme teknikleri sayesinde; Pes Ekinovarus deformitesinin artık anne karnında dahi tanısı koyulabilmektedir. Tanının erken koyulması, ailenin Pes Ekinovarus Deformitesi konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Bu şekilde aileler, pes ekinovarus (çarpık ayak) hastalığının erken dönemde tedavisini sağlama yoluna gidebilmektedirler.

Eski yıllarda büyük bir kısmında cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan pes ekinovarus deformitesinde, son yıllarda uygulanan Ponseti alçılama tekniği ile başarılı sonuçlar almaktayız.

Ad:  çarpık ayak.jpg
Gösterim: 676
Boyut:  80.4 KB
Ponseti Alçılama tedavisine, mümkün olan en erken zamanda başlamaktayız. Pes ekinovarus deformitesi olan bebeklerde doğumu takip eden birkaç gün içinde alçılama tedavisinin başlanması tedavinin başarı şansını da arttırmaktadır. Ponseti Alçılama Tedavisinde, haftalık alçı değişimleri yapılmaktadır. Bu yapılan alçı değişimlerinde ayak yavaş yavaş normal posizyona getirilmektedir. Nitekim, Pes ekinovarus deformitesinde uygulanan haftalık Ponseti alçılarının her biri diğerinden farklıdır. Ponseti alçılama tedavisi, ofis şartlarında anesteziye gerek olmadan yapılabilmektedir.

Pes Ekinovarus deformitesinin derecesine göre 4-8 düzeltici alçı gerekmektedir. En son alçılama da topuğun aşağıya inip inmediği değerlendirilerek Aşiloplasti ihtiyacı olup olmadığına karar verilmektedir. Olguları %90 nında Aşiloplasti ihtiyacı olmaktadır.
Aşiloplasti yapılsın yada yapılmasın seri alçıları takiben 4 hafta kalacak son alçılama yapılır. Son alçılamayı takiben Ponseti cihazı kullanılır. Ponseti cihazı, en az 2 yıl boyunca kullanılmaktadır.
Son düzenleyen perlina; 5 Temmuz 2016 17:19 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki.