Arama


hrkN - avatarı
hrkN
Ziyaretçi
29 Eylül 2014       Mesaj #2
hrkN - avatarı
Ziyaretçi
Terleme, tümüyle istemimiz dışında gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur.

Terleme, tüm sağlıklı insanlarda olması gereken vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır.

Erişkin bir kişide 2-5 milyon arasında değişen ter bezi mevcuttur.

Bunların yaklaşık 3 milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Berrak ter salgılayan bezlerin çoğu ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunur.

Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri ise, koltuk altı ve genital bölge gibi belirli yerlerde bulunur. Bakteriler, bu bölgelerde hızla çoğalır, dolayısı ile salgının kötü kokmasına neden olur.

Terlemenin Sağlığımıza Katkısı: Terlemenin Faydaları:

* Ter bezlerinin yaydığı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylece vücudun, aşırı sıcaklarda ısı dengesinı korur. Yani, cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler,

* İnsan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılır. Vücudun boşaltım sistemine katkıda bulunur.

Terleme Nasıl Olur?

Berrak ter salgılayan ter bezlerinden salgılanan sıvı (ter) buharlaşma yoluyla uçarak vücudun soğutulmasına yardım eder. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir.

Bu işlem berrak ter salgılayan, ter bezlerinde, ter atılması ve cildin kan akımı düzenlenmesiyle yapılır.

Bu merkez sadece, vücut sıcaklığına duyarlı değildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkilerler. Eller ve ayaklardaki ter bezleri birincil olarak duygusal uyarılarla (stres, heyecan, kaygı, sinirlenme) çalışmasına karşılık, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır.

Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar; otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Berrak ve kıvamlı ter salgılayan her iki tür ter bezleri de sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.

Ter sıvısı vücuttan salgılandığı anda asidik karakterdedir ve kokusuzdur. Bu asidik madde zaman, sıcaklık ve mikroorganizmal faaliyet sonucu bazik karakterde olan amonyaka dönüşür. Ter kokusu da bu bazik maddeden kaynaklanmaktadır.

Terleme Ne Zaman Olur?

* Ortam sıcaklığının yükseldiği,

* Egzersiz, spor, dans gibi fiziksel aktiviteler sırasında,

* Heyecan, korku, utanma ve sıkılma gibi

Bu durumlarda vücut ısısını sabit tutmak için terleme olur.