Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2014       Mesaj #317
Avatarı yok
Yasaklı
Dünyanın İlk Damar Görüntüleme Teknolojisi Geliştirildi

Avustralyalı bir kan bağış servisi, kan bağışı sırasında vericinin damarlarını ona hiç zarar vermeden görüntüleyen bir teknolojiyi kullanarak dünya çapında bir ilke imza attı.Damar görüntüleme cihazları kızılötesi ışınları kullanarak yüzeye yakın damarların bir yansımasını deri üzerinde oluşturabilen taşınabilir cihazlar. Servis çalışanları bu yöntemin kan bağışı sırasında oluşan anksiyeteyi giderdiğini, vericinin konforunu sağladığını ve vericiyi tekrar kan vermeye teşvik ettiğini düşünüyorlar. Yöntemi deneyenlerden biri olan Dr. Dan Waller kan merkezi ekibinin çıplak gözle görülmeyen damarların bulunmasında yöntemin çok yararlı olduğunu söylüyor. Genç vericilerin kan bağışına ilgisini canlı tutmak istediklerini ifade eden Waller, bu teknolojinin buna yardımcı olduğundan da bahsediyor. Çalışmanın sonuçları Philadelphia’ daki konferansta sunulacak.

Bu teknoloji nasıl çalışıyor? Herhangi bir kimsede kullanılabiliyor mu?

Damar görüntüleme teknolojisi kızılötesi ışığa yakın dalga boyunu kullanarak damarların görüntüsünün deri üzerine yansıtılmasını sağlıyor. Toplardamarlar deoksijenize hemoglobin molekülü açısından oldukça zenginler ve bu teknoloji de bu molekülün ışığın bu dalga boyunu büyük oranda absorbe etmesini kullanarak görüntü üretiyor.

Bazı insanların damarlarının zor bulunmasının tıbbi bir nedeni var mı yoksa bu sadece kötü şans mı?

Bu bölgede insanlar arasında çok büyük çeşitlilik gösteren bir anatomi mevcut. Kan damarlarının bulunmasını zorlaştıran birçok etken ve hastalık var tabi ki ancak kan bağışçılarında bu genellikle damarların anatomisi, yani şans ile ilgili.

Genç vericileri işin içine katma ve ömür boyu bağışçılar haline getirmek için bir çalışma yapılıyor mu?

Servis için genç vericiler devamlı kan kaynağı olarak çok önemliler. Bu teknolojinin kan verme sürecini iyileştirdiği ve tekrarlayan bağışlar yapmak için onları motive ettiği gözlenmiş.

Eğer bu deneysel çalışma başarılı olursa sonraki adım nedir? Bu teknolojiyi tüm dünyadaki kan merkezlerinde ne kadar süre sonra görebileceğiz? Ve maliyet olarak etkin bir yöntem mi?

Bu çalışma yöntemin geleceği hakkında karar vermemiz için çok yardımcı olacak. Bu kararı vermede yöntemin güvenliliği, etkili olup olmaması, vericilerin geri dönüşleri ve yöntemin maliyeti gibi birçok faktör de rol oynuyor.

Bu harika teknoloji gerçekten güvenli mi?

Bu soru ilgili araştırmanın planlanmasına neden olan en önemli sorulardan birisi. Işık kaynağı doğrudan gözlere doğrultulmamalı ve üreticinin tavsiyesine göre göz kırpma refleksinin hasar gördüğü insanlarda kullanılırken dikkatli olunmalı. Diğer klinik ve hastane çalışmalarında yöntemin güvenilirliği kanıtlanmış durumda.

Kaynak: Donateblood (23 Ekim 2014)