Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #1860

Ldit - avatarı
Ldit
Ziyaretçi
16 Aralık 2014       Mesaj #1860
Ldit - avatarı
Ziyaretçi
Let’s Do It! Türkiye tarafindan organize edilen üçüncü temizlik sezonunun da sonuna geldik. Dünya Temizliği kampanyası, Türkiye’de 10 Mayıs 2014 tarihinde Let’s Do It! (Haydi Yapalım!) adlı küresel halk hareketinin bir parçası olan ve Türkiye’deki katılımcılardan meydana gelen Let's Do It! Türkiye gönüllü ağı tarafından düzenlendi. Mevsimin getirdiği kötü hava koşullarına, diğer olumsuzluklara ve iptal olan temizlik organizasyonlarına rağmen Let’s Do It! Türkiye hareketi, Türkiye’nin her tarafından, 29 şehirden 34 temizlik takımını bir araya getirmeyi başardı. Daha yaşanabilir ve güzel bir ülkede yaşamak ve yaşatmak için bu takımlar hep beraber aynı saatlerde temizlik yaptılar.

2014 yılında Let’s Do It! Türkiye temizliğine katılan şehirler: Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Batman (Hasankeyf, Şehir Merkez), Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Gaziantep, Giresun, Eskişehir, Hatay (Samandağ), İsparta, İstanbul (Avcılar, Çekmeköy, Heybeliada/Adalar), İzmir (Alaçatı/Çeşme, Ciğli), Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Muğla (Dalyan/Fethiye, Marmaris), Muş, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova oldu.

Katılan şehirlerde toplamda 76 bölge temizlendi. 4.552 gönüllü bir araya geldi ve toplamda 37 ton atık toplandı. Katılan takımların topladığı atık miktarını aşağıdaki Tablo'de görebilirsiniz. Türkiye’nin bir çok kentinde gerçekleşen Let’s Do It! temizlik hareketi, yerel halktan katılımcıların sorumluluk almaları ve önderlik etmeleri açısından yaşadıkları çevreye karşı mükemmel bir örnek teşkil etmiştir. Bu halk hareketinin kısa sürede başarıya ulaşmasının arkasındaki başlıca sebepler arasında ülkenin çeşitli bölgelerinden katılımcılar ile gerçekleştirilen sonuç odaklı örgütlenme, katılımcıların gönüllü çalışmaya karşı duydukları bağlılık ve tutku, çevre problemleri konusundaki hassasiyet, karşılıklı fikir alışverişi, birlikte çalışma ve karşılıklı motivasyon gibi unsurları sıralayabiliriz.

Let’s Do It! Türkiye olarak tüm gönüllülere, sponsorlara, destekleyenlere, takipçilere ve bu büyük temizlik hareketinin 2014 yılında başarıya ulaşmasında payı olan herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. Bu haraket, oluşumundaki başarının sürdürülmesi ile daha geniş kitlelere daha hızlı bir şekilde yayılacağına olan inancımızı büyük bir özgüvenle taşıyoruz. Bu girişime ait fikir, küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya’da 2008 yılında yapılan “Let’s Do It!” (“Haydi Yapalım!”) adlı halk hareketinden gelişti. 3 Mayıs 2008 tarihinde 50.000 Estonyalı bir araya gelerek, 5 saatte 10.000 ton atık topladılar ve ülkenin tamamını temizlemeyi başardılar. Hareketin görüntüleri bir anda her yere yayıldı ve günümüz itibariyle yaklaşık 100 ülkede, 9 milyon kadar gönüllü, dünyanın dört bir yanında “Let’s do it!” adı altında ve aynı sloganla düzenlenen temizlik etkinliklerine katıldılar.

Gönüllü ağı, 2014 yılı itibariyle 113 ülkeye ve 11 milyon kişiye ulaşmış durumda. Let’s Do It! Türkiye (Haydi Yapalım! Türkiye) 2012 yılında başlatıldı. 12 Mayıs 2012 tarihi itibariyle, Türkiye de temizlik günleri düzenleyen ülkelerden biri oldu. İlk temizlikler 5 bölgede düzenlendi. Bu temizliklere yaklaşık 1.300 gönüllü katıldı ve 13 ton atık toplandı. 2013 yılındaki Türkiye temizliği 11 Mayıs’ta düzenlendi. Bu kez 16 şehirde, toplam 62 nokta temizlendi. Toplam gönüllü katılımcı sayısı 7.982’yi buldu ve 30 ton atık ortadan kaldırıldı.

Ayrıntılı bilgi için: www.letsdoitturkiye.org.tr

2015 yılı temizlik sezonuna dair bilgi almak için:
Metin Akın
2015 Let’s Do It! Türkiye Genel Koordinatörü
E-mail: info@letsdoitturkiye.org.tr