Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Nisan 2015       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Yıldızlar küresel yapılı ışık kaynaklarıdır. Gezegenler ise ışık kaynağı olmayan ve yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimleridir.Aralarındaki temel fark yıldızların kendi ışıklarını üretmeleri, gezegenlerin ise yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtmalarıdır!

Gezegenleri ve Yıldızları Birbirinden Ayıran Belirgin Özellikler
  • Gezegenler, yıldızlar arasında konum değiştirirler.Yıldızların ise birbirine göre konumu sabittir!
  • Gezegenler, Güneş gibi büyük bir yıldızın ışığını yansıttıkları için safha özelliğine sahiptirler.Yıldızlardaki ışığın kaynağı ise iç bölgelerdeki nükleer enerji reaksiyonlarıdır.Bu nedenle yıldızlar safha özelliği göstermezler!
  • Kütle, sıcaklık ve büyüklük açısından farklılıklar gösteren yıldızların ışığı titrerken, gezegenlerin yansıttığı ışık titreme özelliği göstermez!
  • Gezegenler, Güneş'in hareket ettiği yörüngeye çok yakın bir bölge içinde bulunurlar.Yıldızlar ise gökyüzünde dağınık bir yapılanma gösterirler!
Alıntı

Geceleri gökyüzüne baktığım zaman diğer yıldızlara göre parlak bir cisim görüyorum. Bu cisim dediğim şey normal bir yıldız mı yoksa gezegen mi?

Gezegenler teleskoplarla gözlendiğinde 'disk' şeklinde görünürken, yıldızlar en büyük gözlem araçlarıyla gözlenseler de 'nokta' şeklinde görünürler. Sizin gördüğünüz cisim, Küçükayı Takımyıldızı'nda bulunan, geceleri kolaylıkla görülebilen ve parlak bir yıldız olan 'Kutup Yıldızı' olabilir.Bu yıldız kuzey yönünü gösterdiği için 'Kuzey Yıldızı' olarak da bilinir!