Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
10 Nisan 2015       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Behçet Hastalığı
MsXLabs.org


Dünyagöz Samsun Opr. Dr. Birgi Sönmezer, Türkiye’deki arka üveitli 100 hastadan 20’sinin behçet hastası olduğunu ifade etti.

Bir kişinin behçet hastası olduğunu kabul etmek için aranan kriterlerden birinin gözün etkilenip etkilenmemesi olduğunu belirten Dr Sönmezer “Behçet hastalığı gözün tüm tabakalarını etkileyebilir. Görme siniri tutulumu, görme merkezinde ödem, göz içi kanaması, katarakt, damar iltihabı en çok görünen problemlerdir” dedi.

BEHÇET HASTALIĞI ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dr. Birgi Sönmezer, behçet hastalığına bağlı üveitlerde hastanın bazen yıllarca ilaç kullanabileceğini söyleyerek, “Behçet hastalığında tedaviye yanıt oranı yüzde 80’den fazladır. Onun için erken tanı son derece mühimdir” diye konuştu.

Dr. Birgi Sönmezer, üveit hastalığının görülme sıklığı olarak kadın erkek arasında fazla fark olmadığını belirterek, “Ancak üveitin çeşidine göre değişir. Behçet hastalığına Türkiye’de iki erkeğe karşılık bir kadında rastlanır. Bu nedenle behçet hastalığına bağlı üveit erkeklerde daha çok görülüyor” şeklinde konuştu.

BEHÇET HASTALIĞINI BİR TÜRK HEKİM BULDU

Behçet hastalığı, Türkiye, Irak, Afganistan, Japonya, Kore gibi ülkelerde çok sık görülmesi nedeniyle ‘İpek Yolu Hastalığı’ olarak biliniyor. Ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel bölgede yaralar, vücudun bazı bölgelerinde sert ve ağrılı kızarıklar ile göz iltihaplanması başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Hastalığı bulan ve adını koyan ise bir Türk hekimi olan Ordinaryüs Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hastalık 1937’den bu yana dünyada onun adıyla anılmaktadır.

BELİRTİLERİ

1) Ağız yaraları (aftlar): Bu lezyonlar hemen her hastada vardır. Ağız yaraları, hastaların üçte ikisinde ilk bulgudur. Çocukların çoğunda, çocuklukta sık görülen tekrarlayan ağız yaralarından ayırt edilemeyen çok sayıda küçük yara gelişir. Büyük yaralar daha nadir görülür fakat tedavisi çok zordur.

2) Genital yaralar: Erkek çocuklarda yaralar esas olarak skrotumda, daha nadir olarak da peniste yerleşmiştir. Yetişkin erkek hastalarda bunlar hemen her zaman iz bırakarak iyileşir. Kız çocuklarda esas olarak dış genital organlar etkilenmiştir. Bu yaralar oral aftlara benzerler. Ergenlik öncesi çocuklarda daha az genital yara görülür. Erkek çocuklarda tekrarlayan orşitler (yumurtalık iltihabı) görülebilir.

3) Deri tutulumu: Değişik deri lezyonları vardır. Akne (sivilce) benzeri lezyonlar ancak ergenlikten sonra görülür. Eritema nodozum, genelde bacakların alt kısmında yerleşen, kırmızı, ağrılı, ciltten kabarık sertçe lezyonlardır. Bu lezyonlar ergenlik öncesi çocuklarda daha sıktır. “ Paterji reaksiyonu” , BS hastalarında bir iğne ucu batırılmasına derinin verdiği yanıttır. Bu, BS’de tanısal bir test olarak kullanılabilir. Ön kolun derisine steril bir iğne batırılmasından sonra, 24-48 saat içinde bir papül ya da püstül oluşur.

4) Göz tutulumu : Bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Toplumda görülme sıklığı %50 olduğu halde , erkek çocuklarda %70’e kadar çıkar. Kızlar daha az etkilenir. Hastalık, hastaların çoğunda iki taraflıdır. Genellikle, gözler sendromun başlangıcından sonraki ilk 3 yıl içinde tutulur. Göz hastalığı, alevlenmelerle giden kronik bir seyir gösterir. Gözün hem ön hem arka kamaraları tutulur (anterior ve posterior üveit) Her alevlenmede sonra, giderek görme kaybına neden olacak bazı yapısal hasarlar oluşur.

5) Eklem tutulumu : BS’li çocukların yaklaşık %30-50 sinde eklem tutulumu görülür. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Monoartiküler (tek eklem tutulumu ) ya da oligoartiküler (4 ya da daha az eklem tutulumu) tutulum gözlenir. Bu iltihap genellikle birkaç hafta sürer ve araz bırakmadan düzelir. BS artritinin eklem hasarıyla sonuçlanması çok nadirdir.

6) Nörolojik tutulum: BS’li çocuklarda nadir de olsa nörolojik tutulum görülebilir. Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristiktir. En ağır biçimi, erkeklerde görülür. Bazı hastalar, psikiyatrik problemler geliştirebilir.

7) Çocukluk çağı BS’da damar tutulumu: %12-20 oranında görülür. Kötüye gidişin bir göstergesi olabilir. Genelde vücutta büyük damarlar tutulur. En sık tutulanlar baldırdaki toplardamarlardır. Baldırlar şişer ve ağrılıdır.

8) Gastrointestinal tutulum: Özellikle Uzak Doğulu hastalarda yaygındır. Bağırsak incelemesinde ülserler (yaralar) görülebilir.

Behçet Hastalığı esas olarak bir damar iltihabıdır ve bu sebeple bulgular, damar iltihabının olduğu yere göre ortaya çıkar.

Bulguların tümünün aynı anda ortaya çıkması şart değildir. Bazı bulgular hastalığın ilk yıllarında yok iken birkaç sene sonra ortaya çıkabilir. Behçet Hastalığında görülen bazı bulgu ve belirtiler aynı zamanda Lupus, Lyme ve Crohn gibi hastalıklarda da görülebilmektedir. Behçet Hastalığı teşhisi konmadan önce diğer hastalık olasılıklarını dikkate almak gerekir. Teşhiste yararlı olan fakat Behçet Hastalığının kriteri olarak kabul edilmeyen başka belirti ve bulgular da vardır;
  • Büyük venlerde tromboflebit (Bacak toplardamarlarında tıkanıklık)
  • Arteryel tromboz (Atardamarlar içinde pıhtı oluşması)
  • Epididimit (Testiste iltihaplanma)
  • Arterial oklüzyon (Atardamarlarda tıkanıklık)
  • Merkezi sinir sisteminin tutulumu
  • Şiddetli baş ve boyun ağrısı
  • Eklem ağrıları veya artrit

Bunların yanı sıra aynı zamanda aşırı yorgunluk hissedilebilir; yorgunluk birçok bağışıklık sistemi hastalığında olduğu gibi hastalığın bulgularını ağırlaştırabilir.

Derleme