Arama

Karadelikler ve Olay Ufku - Tek Mesaj #6

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mayıs 2015       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Karadeliklerde Ne Görülebilir?


Karadeliklerin bir çekiciliği vardır. Burada yerçekimi öyle güçlüdür ki ışık bile kaçamaz. Zifiri karanlığı ise ona gizemli bir hava katarak insanı daha da çeker.Karadeliğe yolculuk tek yönlüdür, geriye dönüşü yoktur. Yani ölüme gitmiş olursunuz. Ama diyelim ki girdiniz, ne görürdünüz orada? Dev bir yıldız söndüğünde kendi ağırlığı altında çöküp karadeliğe dönüşür. Ancak Güneş’ten 25 kat büyük yıldızlar karadelik oluşturabilir. Galaksimizdeki her bin yıldızdan sadece biri bu boyuttadır. Samanyolu galaksisinde 100 milyar yıldız olduğu düşünüldüğünde, 100 milyon karadelik potansiyeli vardır.

Karadeliğin Gölgesi


Uzayın büyüklüğü göz önünde bulundurulursa ışık hızında seyahat edilmesi halinde bile en yakın karadeliğe ulaşmak binlerce yıl alacaktır. Bu engel aşılıp bir karadeliğe varıldığında ne görülebilir? Aslında hiçbir şey görülemez. Tek başına bir karadelik kapkaradır. Etrafında dolanmaya çalışırsanız karadeliğin küre şeklinde olduğunu fark edersiniz. Evrendeki çoğu şey gibi o da muhtemelen dönüyordur ve tam yuvarlaktan ziyade ortası daha geniş olacaktır.Samanyolu galaksisinin merkezinde, Güneş’ten yaklaşık dört milyon kat daha büyük devasa bir karadelik vardır. Buradaki yerçekimi kuvveti öyle güçlüdür ki ışığı bile yutar; etraftaki toz ve gaz bulutlarını çeker. Bu bulutlar disk halinde deliğe doğru sarmal bir şekilde sürüklenir. Bu sırada oluşan sürtünme ile milyarlarca derece ısı ve radyasyon, enerji akımı ve elektrik yüklü parçacıklar ortaya çıkar.

Sıcak disk görülmeye değer bir manzara oluşturabilir; fakat gaz ve tozla kaplı karadeliğin kendisini doğrudan görmek mümkün değildir. Öte yandan karadeliğin çekim gücü, etrafındaki ışık ışınlarını eğip bükerek çevredeki materyallerde karadeliğin gölgesini oluşturur. Yerçekimi gölgenin kendisini de çarpıtacağından karadeliğin beş kat daha büyük görünmesine neden olur.Normalde ışık fotonlarının düz bir çizgi halinde ilerlediği düşünülür. Fakat karadelik yakınlarında, çekim gücü fotonlara asılarak deliğin etrafında yörüngede dönmelerine neden olur. Bu fotonların bazıları kaçıp kurtularak gözümüze (ya da teleskoba) kadar ulaşır ve gölgenin etrafını çevreleyen parlak bir halka görüntüsü oluşturur.

Parlak ve Net


Karadeliğin kendisini göremeseniz de etrafını saran ışıltılı parlak halka ile gölgesini görebilirsiniz. Araştırmacıların bilgisayarda yaptığı karadelik simülasyonlarının yapımında çalışan Arizona Üniversitesi’nden bir astrofizikçi görüntünün parlak ve net olduğunu söylüyor. Gökbilimciler, mevcut 11 teleskobu birleştirerek karadeliğin gölgesini ve karakteristik ışık halkasını gerçekten görmek için uğraşıyor.Event Horizon Telescope adındaki ve Dünya büyüklüğündeki bu teleskoptan alınan veriler bilgisayarlarda işleniyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden uzmanlar Dünya’dan karadeliğin gölgesini görme işinin Ay’daki bir portakalı tespit etmeye eşdeğer olduğunu belirtiyorlar.

2017’de teleskopların hazır olması ve karadeliği doğrudan gözlemlemesi bekleniyor. Böylece bugüne kadar karadeliklerle ilgili dolaylı verilere ilk kez gerçek veriler eklenmiş ve varlığı kanıtlanmış olacak.Hala karadeliğe girmek isteyenlere ise araştırmacılar ne yazık ki neyle karşılaşacaklarına dair şu an için bir bilgi veremiyorlar. Fakat yaygın kanı, vücudunuzdaki her hücre, molekül ve atomun moleküllere dönüşeceği, tuz buz olacağı yönünde. Bunun ne aşamada olacağı ise karadeliğin büyüklüğüne bağlı.Fakat bazı araştırmacılar da kuantum mekaniği kurallarına göre, ışığın karadelikten kaçamayacağı ya da karadeliğin ışığı yuttuğu noktada ateşten bir duvar olduğu ve moleküllere dönüşme gerçekleşmeden yaklaşan her şeyi yakacağını belirtiyor.Kısacası bu konuda henüz herhangi bir fikir birliği bulunmuyor.

Kaynak: BBC Future (7 Mayıs 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Aralık 2016 15:55