Arama

Alanya - Antalya - Tek Mesaj #3

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alanya
MsXLabs & Büyük L.

ALANYA, Akdeniz bölgesinde, Antalya iline bağlı ilçe; 129 106 nüf. (1990). 1 544,6 km , 1 bucak 68 köy. İlin en kalabalık ve nüfus artışı yüksek ilçelerinden. Merkezi karayolu ile Antalya'nın 137 km doğusunda Alanya (ilkçağ'da Korakesion, Coracesium; Ortaçağ'da Alaiye), 52 460 nüf. (1990).
Kent çekirdeği, karaya bir kıyı oku ile bağlı, surlarla çevrili bir yarımada üzerindedir. Bu dik yamaçtı yarımadanın tepesinde görkemli iç kale yer alır. 1950'li yıllardan sonra, yarımadanın gerisindeki kıyı şeridi boyunca hızla gelişen Alanya, tarihsel yapıları, güneşli uzun yazı, doğal güzellikleri (plajlar, deniz mağaraları, Damlataş mağarası) ve birçok konaklama tesisleriyle Akdeniz kıyılarının önemli turizm merkezlerindendir.
•Tarih, ilkçağ’da adı Korakesion olan ve İ.Û.IV yy.'dan beri bilinen kent, Antiokhos IH’ün saldırılarına başarıyla karşı koydu (İ.Ö. 197). İ.Ö. II yy. ortalarında Diodotos Trypbon adlı bir korsanın üssü konumundaydı. Roma konsülü Pompeius, kenti üs olarak kullanan korsanları deniz savaşında yenerek kaleyi ele geçirdi (İ.Ö.67). An- tonius ve, Kleopatra döneminde gemi yapımı içirt gerekli ağaç buradan sağlanıyordu. Kent imparator Traianus döneminde para bastı.Ortaçağ'da Korakesion'un kalıntılarından yararlanılarak aynı yere Kalonoros kalesi yapıldı. 1221'de Anadolu Selçuklu sultanı Alaettin Keykubat i tarafından ele geçirildi. Alaiye adını alan kent, yeniden inşa edildi ve sağlam surlarla çevrildi. Selçuklu sultanları, Alaiye1 yi kışlık başkent, donanma üssü ve tersane olarak kullandılar. Kent, akdeniz ülkeleriyle yapılan ticarette bir liman olarak önemli rol oynadı. Anadolu beylikleri döneminde önce Karamanoğulları'na,sonra Memluklar'a bağımlı Alaiye beylerince yönetildi (1293-1471). Gedik Ahmet Paşa tarafından osmanlı topraklarına katılan kent, Cumhuriyet döneminde Alanya adımı aldı.
🌘 🚀