ZARZUELA a. (isp. zarzuela, krallık konutu ve Madrid tiyatrosu Zarzuela’nin adından). Söylem ve şarkının dönüşümlü olarak birbirini izlemesiyle belirlenen İspanyol tiyatro ve müzik gösterisi. (Bk. ansikl. böl.)
—Mutf. Kaya balığını, kabuklu deniz hayvanlarını, vb., içine sarmısak katılmış domatesli bir sosla hafif ateşte pişirerek yapılan ve kızarmış ekmek parçalarıyla servise sunulan yemek. (İspanyol mutfağı.)
—ANSİKL. XVII. yy.’da Calderön de la Barca tarafından ispanya sarayı için ortaya konan zarzuela, 2 görkemli perdeden oluşuyordu. XVIII. yy.’da tek perdeye indirgendi, şair Ramon de La Cruz’un yapıtlarıyla çok tutuldu. Sonra İtalyan operasının gölgesinde kalarak unutuldu, ancak XIX. yy. ortalarında J. Gaztambide y Gar- bayo (1822-1870), F. A. Barbierı (1823 -1894) ve R. Chapı (1851-1909) gibi bes fecilerle yeniden önem kazandı.
Kaynak: Büyük Larousse