ZENCEFİL a Flindistan ve Malaysia' da yetişen, eti köksaplı, saz duruşlu büyük ot. (Bil. a. Zingiber officinale; zencefilgiller familyası.)
—ANSİKL. Tıbbi zencefil dönenceler bölgesinde yetiştirilir. Kurutulan ve öğütülen köksaplı baharat olarak kullanılır. Orta- çağ’da tarçın ile birlikte en beğenilen baharattı ve XVIII. yy.'a kadar öyle kaldı. Bugün zencefilin piyasada iki çeşidi vardır: boz zencefil ve ak zencefil. Ak zencefil kurutmadan önce kabukları soyulan köksap- lardan elde edilir. Jamaika zencefili Hint zencefiline göre daha zayıftır. Anglosakson ülkelerinde yaygın olarak pastacılıkta ve bazı sosların yapımında kullanılır. Zencefil Çin'de baharat ya da şekerleme olarak kullanılır. Reçel ve meyve ezmeleri hazırlamakta da kullanılır ve bazı içeceklerin bileşimine girer.
Kaynak: Büyük Larousse