Arama

Zincir Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZİNCİRLEME a. Zincirlemek eylemi.

—Biliş. Bir bellekte, her kayıtta bir sonrakinin adresini belirten bir bölgenin bulunduğu, düzenleme biçimi. || Bir öğenin işlenmesinin bir diğerini hazırladığı her tür işleme yöntemi.

—Koregr. Koregrafik bir cümleyi oluşturan adım ve zaman dizisi; karmaşık bir adım olarak ele alınan bu dizinin kendisi (bourree adımlar releve zamanlar). [Çoğu henüz XIX. yy.'dan önce belirlenmiş olan klasik zincirlemeler koregrafların düzenlemelerinde değişik bileşimler gerçekleştirmelerini sağlıyor ve aynı düzenlemenin değişik bölümleri arasında bir geçiş işlevi görüyordu.)

—‘Fiyat. Oyundaki oluntuların bağlantısını belirten tiyatro terimi. (Çeşitli hikâye bölümlerinin zincirlenmesi, dramatik anlatıya özgü bir özelliktir ve epik anlatıdaki kesintilere karşıttır.)

♦ sıf. Birbiri ardından yinelenen, birbirini izleyen, art arda gelen şey için kullanılır: Zincirleme intiharlar. Zincirleme kaza.

—Ed. MÜSELSEL’in eşanlamlısı.

—Fiz. ve Nük. müh. Zincirleme tepkime. kimi koşullar altında komşu çekirdeklerde ’ ' benzer tepkimeler oluşturmaya elverişli parçacıkların yayımlandığı nükleer tepkime; bu süreç bu şekilde giderek yayılır. (Zincirleme tepkimeden, nükleer reaktörlerde ve silahlarda yararlanılır.) [Bk. ansikl. böl. Nük. müh.]^-Koregr. Çok hızlı ya da fazla geniş olmayan sık adımlar için kullanılır.

—Mant. Zincirleme tasım. A, B'dir; B, C’dir; C, D’dir...; M, N'dir; öyleyse A, N'dir biçimindeki tasım. (Bk. ansikl. böl.)

—Oto. Zincirleme kaza, üç ya da daha fazla taşıtın çarpışması.

—ANSİKL. Nük. müh. Zincirleme nükleer tepkime. Çalışmakta olan bir nükleer reaktör, kimi ağır atom çekirdeklerinin, örneğin uranyum 235 izotopunun çekirdek lerinin bir dizi parçalanmaya uğramasıy la oluşan zincirleme nükleer tepkimenin kaynağıdır. Bu parçalanma tepkimelerin her biri bir çekirdeğe bir nötronun çarp masıyla oluşur ve bu tepkime sonucu ortaya çıkan nötronlar da ayrıca başka parçalanmalara yol açar. Ortalama olarak her parçalanma tepkimesi bir başka parça lanma tepkimesini bu şekilde sağlayabı- liyorsa, reaktör içindeki parçalanma sayısı ve dolayısıyla reaktörün gücü değişmez kalır.

—Mant. En alışılmış anlamıyla zincirleme î tasım, birinci ve sonuncu önerme dışında, ne kadar önerme varsa o kadar basit tasıma ayrıştırılâbilecek bir bileşik tasımdır: A, B’dir; oysa B, C'dir, öyleyse A, C'dir vb. Örnek: ırmağın sesinden onun aktığı, öyleyse donmadığı, öyleyse üstünden geçilemeyeceği sonucunu çıkaran Kurnaz tilki’nin zincirleme tasımı.

Kaynak: Büyük Larousse