Arama

Adile Naşit - Tek Mesaj #4

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Haziran 2015       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

ADİLE NAŞİT


soyadı Keskine.
türk tiyatro ve sinema sanatçısı
(İstanbul 1930 - ay y. 1987).


Babası ünlü tuluat sanatçısı Naşit Özcan'dır. 1944 yılından başlayarak İstanbul Şehir tiyatrosu’nda çocuk oyunlarıyla sahneye çıktı. Karaca, Gönül Ülkü-Gazanfer Ozcan vb. topluluklarda çalıştı. 1961 yılında eşi ve kardeşiyle Ankara'da kurduğu Naşit tiyatrosu bir yıl sonra kapandı. Yedi kocalı hürmüz, Ha- babam sınıfı, Şen sazın bülbülleri gibi müzikli oyunlarda, Sefil Bilo, Renkli dünya, İşte hayat gibi İlimlerde oynadı. Bu son filmdeki rolüyle 1976 Antalya film şenliğinde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.
Ad:  Adile Naşit 3.jpg
Gösterim: 1765
Boyut:  42.1 KB

Sinema ve tiyatro oyunculuğu yapan sanatçı, ekran karşısında hep Adile anne lakabı ile boy göstermiştir.
Usta oyunculuğunun yanı sıra mütevazi kişiliği ve özel hayatı ile gönülleri fed etmiştir. Sinema dünyasının güldüren ismi Naşit Özcan’ın kızı olan oyuncu, gülen yüzü ile hafızalarda kazındı. Babasının ölümü ile okul hayatını sonlandıran ve oyunculuk hayatına adım atan usta isim, ilk deneyimini, İstanbul Çocuk Tiyatrosunda gözler önüne serdi. Sanatçının Annesi Amelya Hanım da başarılı tiyatro oyuncularındandı. Halide Pişkin’in tiyatro grubu ile Her şeyden Biraz oyununda yer alarak, tanınmaya başlamış ve profesyonelleşmiştir. 1948 yılında Aziz Basmacı ve Vahi Öz’le birlikte grup kurarak turnelere başlamış ve ün kazanmıştır.

Ekranların gülen yüzü, hayatının dönüm noktasını 1948 yılında Lüküs Hayat filmi ile yaşamıştır. İlk defa sinema filminde yer almayan başlayan sanatçı, kendisine has kahkahası ve tiplemesi ile Türk halkının beğenisini kazanmıştır. Hababam Sınıfı adlı filmde Hafize Ana adlı rolü ile büyük ilgi görmüş ve unutulmaz isimlerden biri olmuştur. Birçok filmde anne rolü ile başarılı projelere imzasını atmıştır. Oyunculuğu kadar yaşamı ile de örnek bir birey olan sanatçı, saygın ve sosyal yönü ile gönüllere taht kurdu.

Özel hayatını seyircilerinden uzak bir şekilde yürüten ünlü usta, 1950 yılında kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan Ziya Keskiner ile evlenmiştir. Eşi ile birlikte tiyatro grubu kurarak, uzun yıllar çalışmalarda bulunmuştur. Ahmet adında çocuğu olan sanatçı, Münir Özkul ile oynadığı roller ile anıldı. Başarıları ile ün kazanan aktris, 1976 yılında İşte Hayat adlı filmde gösterdiği üstün performans ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Müzikallerde ve komedi filmlerinin aranan ismi, toplumsal projelerde yer aldı.

Gırgıriye, Ah Dede Vah Dede, Görgüsüzler, Talih Kuşu, Kuzucuklarım, İşte Hayat, Mavi Boncuk gibi birçok yapıtta yer aldı ve ünlü komedyen Kemal Sunal ile birçok filmde başrol oyunculuğu yaptı. Ankara Çankaya’da yapılan Adile Naşit parkında yapılan büstü ile sevenlerinden en güzel armağanı almış oldu. Uykudan Önce adlı çocuk oyunu ile çocukların Masalcı Annesi olan sanatçı, uzun yıllar bu programda yer aldı. Özel yaşamında da iyi ve temiz kalpli bir kişiliğe sahip olan oyuncu, rollerinde de hep bu tiplemeleri canlandırdı. Neşesi ile yüzlerde tebessüm bırakan ve her filmi ile hayranlık uyandıran oyuncu, sempatik hareketleri ve fiziği ile ilgi odağı oldu.
Son düzenleyen Safi; 17 Haziran 2016 23:20
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.