YAM a. (ing. yam). Tropikal bölgelerde yetişen ve nişastaca zengin yumru kök- sapları yiyecek olarak kullanılan bitki. (Dioscoraceae familyası; dioscorea cinsi.)
—ANSİKL.Yamlar, sarmaşıcı, tırmanıcı, iki- evcikli, küçük çiçekli bitkilerdir; köksapı uzun yumru biçiminde şişkin ve değişik ağırlıktadır (2 ila 5 kg, ama 15 kg'a erişebilir). Tropikal bölgelerde birçok türü yetiştirilir: Dioscorea alata (yumrusu kanatlı), D. cayenensis (yumrusu dikenli) ve D. trifida (yumrular üç parça halinde). Yam yumrularla ya da bunların parçalarıyla üretilir. Çok iyi işlenip kabartılmış toprakta sağlam bir hereğe bağlanarak ocaklar halinde yetiştirilir. îkze ve çiğ iken acı ve az ya da çok zehirli olan yumrular, kızartılınca ya da haşlanınca patatese benzeyen hoş bir yiyecek olur. Yamdan rendeleme ve sudan geçirme yoluyla nişasta da elde edilir Yamın tatlı patates denen türü (D. batatas) çok az miktarda Avrupa'da ve Türkiye'de de yetiştirilir.
Kaynak: Büyük Larousse