Arama

Yapma Nedir? - Tek Mesaj #1

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPMA a. Yapmak eylemi.

sıf.
1. Doğal olmayan, insan eliyle yaratılmış olan şey için kullanılır; yapay, suni: Yapma çiçek.
2. Yapay, yapmacık: Yapma bir incelik.

—Matbaac. Yapma zamk, nemlendirmenin uygun bir biçimde gerçekleşmesi ve mürekkepleme sırasında baskıya girmeyen bölümlerin giren bölümlerden ayrılması amacıyla baskıya girmeyen bölümleri nem çekici duruma getirmek için bir taşbaskı taşı ya da ofset kalıbı üzerine sürülen arap zamkı ve asit karışımı eriyik.

—ANSİKL. Süslem. sant. ve İç dekor. Eski halklar ve Doğulular (Çin) tarafından bilinen yapma çiçekler Ortaçağ’ın ikinci yarısında İtalya’dan Fransa'ya girdi; ama kullanımı özellikle XVIII. yy.'da yaygınlaştı (Çin’den alınan tüylü çiçekler). O tarihlerde Paris, bütün Avrupa'da ün kazanmış erkek ve kadın çiçekçi ustalarının merkezi oldu: aralarında kraliçe Marie-Antoi- nette’in çiçekçisi olan ve dört bin kadın çalıştıran Joseph VVenzel’in de bulunduğu on bir üretici bu sanayiyle uğraşıyordu. Louis-Philippe zamanında Batton kendi ürünü olan çin çiçekleri için uzluk belgesi aldı. 1840’tan başlayarak tırtıl taftadan çiçekler büyük ilgi görürken, parlak pullu çeşitler ve genel şenlikler için yapma yaprak süsler gelişti.
Moda ya da dekorasyon için yapma çiçek ve yaprak yapımı başlıca altı işlemden oluşur: kumaşların perdahlanması; taçyaprakların ya da yaprakların kesimi; taçyaprakların boyanması ve yaprakların gölgelenmesi; taçyapraklara biçim verilmesi ya da gofreleme, bunların bir araya getirilmesi; son olarak da çiçeğin, 2, 3 ya da 5’li olarak bir araya getirilmiş yapraklarla birlikte bir sapa tutturulması.
Poliamit (naylon) çiçek, yüksek kaliteli ama maliyeti daha yüksek olan ipek çiçek zararına hızla gelişti. Başlıca üretim yeri Uzakdoğu’dur.
Basit hayal ürünü olan çiçekler, stras, plastik, tüy vb.’den yapılır. Egzotik kabuk ve tanelerden oluşanları da vardır.
Plastik maddelerin gelişmesi, sanayi düzeyinde yapma çiçek, bitki ve meyve üretimine olanak veren yeni tekniklerin ortaya çıkmasını sağladı; bitkinin çeşitli öğeleri ayrı ayrı kalıplanır, sonra bir araya getirilir; ancak bu iş için plastik enjekte edecek makineler ve özellikle kalıp yapımı bakımından önemli bir yatırımı gerektirir.

Kaynak: Büyük Larousse