YOĞURMAK g. f.
1. Katı ya da toz halindeki bir maddeyi çoğu zaman su ya da başka bir sıvıyla karıştırıp elle sıkıp yumuşatarak hamur durumuna getirmek: Kil yoğurmak. Unu sütle yoğurmak.
2. Bir kimseyi bir şeyle (soyut) yoğurmak, düşüncelerine o şeyle belli bir biçim vermek, bir nitelik kazandırmak: Bir kimseyi kinle yoğurmak.
—Mutf. ve Past. Bir kumlu hamurun ya da bisküvi hamurunun malzemelerini, elin ayasıyla ezerek iyice karıştırmak.
—Seram. Kil yoğurmak, seramik yapımında kullanılacak kili hamur haline getirmek.
♦ yoğrulmak edilg. f. (yogur-ul-mak >yoğrulmak).
1. Yoğurmak eylemine konu olmak: Hamur bu kapta yoğrulacak, ilerici görüşlerle yoğrulmak.
2. Bir şey içinde yoğrulmak, bir kimseden söz ederken, o şeyle uğraşıp deneyim kazanmak: Güçlükler içinde yoğrulmak.
♦ yoğurtmak ettirg. f. Yoğurma eylemini yaptırmak.
Kaynak: Büyük Larousse