Arama


runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
28 Haziran 2015       Mesaj #14
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Yazıyı okuduktan sonra silinemez olarak nitelendirilen virüslerin silinemez olmalarının, bir delete ya da shift+delete tuşuna kadar hüküm sürdüğünü göreceksiniz. Bir virüs adı veriyorum;

kromirani.exe
Bu arkadaş bir Trojan. Yani Truva Atı. Nasıl temizleneceğini bir yana bırakıp kökenbilimsel bir açıklama getirildiğinde diğer virüslerden farklı olduğunu görebiliriz. Bir Truva Atı virüsünün bilgisayarınıza zarar vermesi için bu atı (virüsü) içeri (biilgisayara) almak gerekiyor. Tıpkı Truvalıların Yunanları atın içerisinde kendi şehirlerine alması gibi. Bununla da bitmiyor o atı (virüs yazılımını) işlev açısından uygulamak gerekiyor, yani çalıştırmak. Tıpkı Truvalıların Yunanların atını şehir merkezine getirip ve etrafında toplanarak ona bakması gibi. Truva atı olarak bilgisayara gelen virüsler neler olabilir? Masaüstü uygulamaları ya da gadgetları (ekran koruyucu, hava durumu, analog saat, not defteri) ve p2p paylaşım programları (limewire vs.). Bulaştıkları bilgisayarların kullanıcıları genellikle meraklı insanlardır. Açar bir klasörü, “Bu nedir?” şeklinde dosyaya tıklar ve virüsler atın içerisinden çıkarak kendilerini kopyalar. Bulaşır sağa sola. Son 5 yıldır adını bilmediğim ya da yüklediğimden emin olmadığım dosyaları Google’a sorarak bu sorunu çözüyorum. Önceleri her ay bir truva atı macerası ve format geçirirdi bilgisayarım.

Geçelim sorunun çözümüne. Bilgisayarımda aynı anda hem Windows hem de Pardus kullanıyorum. Windows kullanmamın nedeni 6 ay içerisinde sürekli kullanacağım Praat ve Optimality Theory Soft gibi yazılımların Linux desteğinin olmaması. İşim bitsin %100 Pardus şaşmaz bilgisayarımda, bu kadar da kullanışçılığı benimserim. Bunu vurgulamamın nedeni de Windows kullanıyor olmam. Yoksa Pardus kim virüsçük kim.
Son düzenleyen Safi; 18 Eylül 2018 02:50