Arama

Teknoloji ne demektir? - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

TEKNOLOJİ


a (fr technologie; yun. tekhnologia'dan).
1. Sanayinin çeşitli dallarında kullanılan takım, makine ve yöntemlerin incelenmesi.
2. Zanaat ve sanayide kullanılan takım ve donanımların tümü.
3. Belli bir teknik alanda, bilimsel ilkelere dayanan tutarlı bilgi ve uygulamaların tümü.
4. Tekniklere ilişkin genel kuram.
5. ileri teknoloji, en yeni bilimsel buluş ve uygulamaların kullanıldığı donanım olanakları ve yapısal düzenlemeler.

—Eğit. Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi; uygulayımbilim.

—ikt. Teknoloji açığı, iki ülke ya da ülkeler topluluğu arasında, gelişme durumu ve tekniklerin kullanımı bakımından var olan farkın (ya da gecikmenin) ölçüsü.

—Uluslarar. ikt. Teknoloji transferi, gelişmiş ülkelerin, sanayileşmekte olan üçüncü dünya ülkelerine teknik ve bilgi aktarması.

—ANSİKL. Çağ. sant. Çağdaş dünyanın bir gerçeği olarak teknoloji, İkinci Dünya savaşı'ndan sonra, yeni bir plastik araç ya da "bilimsel" nitelikli bir sanata destek olmak üzere, sanatsal araştırmalara da girdi. Elektrik enerjisinin, daha sonraları da elektroniğin sağladığı olanaklar, teknoloji araştırmalarının temelini oluşturdu. Daha yüzyılın başında, modernlik ve makine temaları, fütürist ikonografinin, özellikle de bazı konstrüktivist (Moholy-Nagy) ve dadacı (Duchamp) deneylerin merkezinde yer aldı. Buna karşılık, 50'li ve 60'lı yıllardan sonra elektrik enerjisiyle ortaya çıkan devinime, ışığa, hatta kimi zaman sese ve ısıya dayanan araştırmaları kinetik sanat geliştirdi. Bu yeni sanat türüyle birlikte toplumsal bir boyut ortaya çıktı: "devinimli" olan yapıt seyirciyle bütünleşti, hatta seyirci, yapıta katkıda bulunmaya çağrıldı. N. Schöffer, Frank Malina (amerikalı, doğm. 1912), Gyula Kosice (arjantinli, doğm. 1924), Forıtana, Otto Piene (alman, doğm. 1928), Wen-Ying Tsai (amerikalı, doğm. 1928) gibi sanatçılar ve kinetik sanat, teknolojiden yararlandılar. Işık (KcMialski, D. Flavin, Raysse, Rauschenberg, Bruce Nauman [amerikalı, doğm. 1941] vb), elektromanyetıklik (Takis, lazer (Joel Stein [transız, doğm. 1926], Piene, Dani Karavan [İsrailli, doğm. 1930]), holografi (C. E Reutersvvârd) vb.'nin kullanılmasıyla yeni anlatım biçimleri ortaya çıktı.

Özellikle 60'lı yıllardan sonra elektrik enerjisi yerine elektronik enerjiden yararlanılmaya başlandı. Kowalski ve Tsai gibi sanatçılarla birlikte, çevreden gelen veri ve "bilgiler'Te (hareketler, izleyicilerin tepkileri, gürültüler, ışıklar vb.) yapıt arasında karşılıklı etkiler görüldü. 70'li yıllarda, elektronik aygıtların kullanılmasıyla, her türlü bilgiyi (olaylar, belgeler, ölçümler, görsel, işitsel ve başka öğeler) algılama, iletme ve kullanmaya dayalı yeni bir tutum ortaya çıktı. Video ve bilgisayar, sanat araştırmalarında, henüz çok az yararlanılan geniş olanaklar sağladı. Video, iletişim (Paîk, Vostell vb.'nin yerleştirmeleri, toplumbilimsel sanatın işin içine girmesi vb ), arı plastik yaratı (sentetik imgeler) ve yayım (gövdesel ve kavramsal sanatlar, land art vb.) alanlarını kapsıyordu. Bilgisayar ise, verileri değerlendirmeyi ve programlanmış "sayısal" yapıtlar üretmeyi sağladı (Eusebio Sempere [İspanyol, doğm. 1939], G. Honegger, Peter Struycken [hollandalı, doğm. 1939], Manfred Mohr [alman, doğm. 1938], Vera Molnar [transız] vb.)
Böylece sanat, teknolojiyi bünyesine katarak yapıtın biçim ve içeriğini değiştirdi, ancak aynı zamanda yapıtın ortaya konması, kendisi ve seyredilmesi arasındaki geleneksel ilişkiyi de altüst etti.

—Uluslarar. ikt. Teknoloji transferi. Teknoloji dolaşımı çeşitli biçimlerde olabilir: donatım malları, patent ve lisans satışları, teknik yardım vb. Teknoloji transferinin giderek artan bir bölümü de doğrudan yatırım yoluyla olmakta ve böylece üretim sürecinin, çoğu kez çokuluslu ana şirketlerin egemenliği altında uluslararası bir nitelik kazanmasına yol açmaktadır. Bu evrim, bazı sanayi kesimlerinin gelişmiş ülkelerden az gelişmiş ülkelere doğru kaymasına neden olmakla birlikte: bu iki grup ülke arasındaki ayrılığı azaltacak yerde daha da genişletmekte ve zayıf ülkelerin ekonomik bağımlılığını daha da artırmaktadır; çünkü, gelişmiş ülkelerden yana ağırlığı olan teknolojik değişimler dengesi, onlara ekonomilerini geliştirici araştırmalarını finanse etmeyi sürdürerek gelişmişliklerini daha da artırmak olanağı sağlamaktadır.

Son düzenleyen Safi; 10 Ocak 2019 14:32