Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2015       Mesaj #172
Avatarı yok
Yasaklı
Boa Yılanının Sırrı

Amerikalı bilim insanları avını kavrayıp öldüren boa yılanının "zehirli sırrını" ortaya çıkardı. Boa yılanlarının avlarını boğarak öldürdüğü inancına son veren araştırmada, yılanların yakaladığı uyutulmuş laboratuvar farelerinin, tansiyon ve kalp atışları da dahil olmak üzere her türlü ölçümleri yapıldı. Kurbandan yakalanmadan önce ve sonra kan örnekleri alan bilim insanları, boa yılanının avını ölümcül şekilde kavrayışı sırasında kurbanda kan dolaşımının büyük ölçüde kesildiğini saptadı.

Kan dolaşımı kesilince ortaya çıkan oksijen yetersizliğinin, oksijensiz çalışamayan beyin, kalp ve karaciğerde dokuları hızla öldürdüğü saptandı. Journal of Experimental Biology'de yayımlanan bulgulara göre, kan dolaşımının durması, düşünüldüğünden çok daha etkili, hızlı ve kesin şekilde ölüme yol açıyor.
Pensilvanya'daki Dickinson College'de görevli Prof. Scott Boback, "Farenin beynine kan akışı sınırlandırılınca, bu, hayvanı birkaç saniyede ölüme götürüyor. Yılan, göğüs kafesini de sarmışsa solunumu kısıtlaması söz konusu olabilir ama kan akışının durması, boğulmaktan daha hızlı öldürüyor." dedi.

Araştırmacılar, yılanın avını kavrayıp sıktığı anda olanların izlenmesinin, çarpışma veya sıkışma durumlarında insanlarda görülen karmaşık doku hasarları hakkında yararlı bilgiler sağlayacağını düşünüyor. Prof. Boback ve ekibiyse, asıl olarak boa yılanlarının öldürme yöntemini anlamayı hedefliyordu. Dickinson College araştırma ekibi daha önceki bir çalışmasında da, boa yılanlarının, avlarının kalp atışlarını hissedebildiğini ve kalp atışı durduğunda kurbanını sıkmayı durdurduğunu keşfetmişti.

Kaynak: BBC / Journal of Experimental Biology (23 Temmuz 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.