Arama

Terk Nedir? - Tek Mesaj #1

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TERK, -kİ a. (ar. söze.).
1. Bir kimseyi, bir şeyi, bir yeri bırakma, onlardan ayrılma, uzaklaşma.
2. Bir alışkanlıktan vazgeçme.
3. Bir kimseyi, bir hayvanı bir yere salma, orada başıboş bırakma, onunla ilgilenmeme.
4. Bir kimseyi, bir şeyi, bir yeri terk etmek, onları bırakmak, onlardan ayrılmak: Eşini, ailesini, evini terk etmek. Haber vermeden işyerini terk et mek.
5. Bir kimseyi, bir hayvanı (bir yere) terk etmek, bir yerde başıboş bırakmak, onunla artık ilgilenmemek: Sokaklara terk ettiğimiz çocuklar.
6. Bir alışkanlığı terk etmek, ondan vazgeçmek: Bugün gelenekleri terk ettik. Sabanla yapılan tarımı terk edip traktöre geçmek

—Esk.
1. Boşanma.
2. Terk-i diyar, gurbete çıkmak, memleketi terk etmek, || Terkı Alem, terkı can, terki cihan, terki dünya, terki hayat, terki ser, ölme, ölüm. || Terki vazife, görevini terk etme

—Ask. cez. huk. Görev yerini terk - FİRAR.

—Cez. huk. Çocukları ve kendini idare edemeyenleri terk. (Bk, ansikl. böl.)

—Med. huk. Müşterek evi terk, karı ve kocadan birinin evliliğin kendisine yüklediği ödevlerden kaçınmak amacıyla evi terk etmesi ya da haklı bir neden olmaksızın müşterek eve dönmemesi. (Terk boşanma nedenlerinden biridir.)

—Psik. Terk edilme nevrozu, derin bir duygusal güvensizlikle belirginleşen ve çocuğun annesi tarafından gerçekten terk edilmesine bağlı olmayan nevroz. (1950' den Germaine Guex ve Charles Odier tarafından betimlendi.)

—Spor. Bir sporcunun ya da bir spor takımının karşılaşmayı bitirmeden bırakması. karşılaşmadan çekilmesi.

—lasav. İslam inancının saptırılarak tevekkül ilkesinin "hiçbir şey yapmama” biçiminde yorumlanması. || Terki dünya, dünya nimetlerinden vazgeçerek bir köşeye çekilme. || Terki terk, her şeyi bırakıp yalnızca Tanrı ile ilgilenme; terki dünyayı da geride bırakan tasavvuf aşaması. || Terki ukba, ahret dahil tüm düşüncelerden sıyrılmak

—AnsİKL. Cez. huk. Çocukları ve kendini idare edemeyenleri terk. Koruması altında bulunan on iki yaşından küçük bir çocuğu ya da hastalık nedeniyle kendini idare edemeyecek birini kasten kendi başına bırakan kişi üç aydan otuz aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılır (Türk cez. k. md. 473). Terk edilen yerin ıssız bir yer olması ya da birinin kendi çocuğuna veya evlatlığına karşı bu suçu işlemesi cezayı ağırlaştırır (md. 474).

—Uluslarar. huk. Arazi terki geçici ya da sürekli olabilir; bir sözleşmeye dayanabileceği gibi herhangi bir sözleşmeye dayanmadan da yapılabilir. Geçici arazı terki, XIX. yy. sonunda, 99 yıl gibi oldukça uzun süreli bir kira sözleşmesi biçimini aldı (Çin’in batılı devletlere, Rusya'ya ve Japonya'ya arazi terki). Hongkong’u çevreleyen topraklar hariç, bu tür arazi terkleri günümüzde kalkmış ve askeri üsler verilmesi yolu dışında kira sözleşmeleri görülmez olmuştur. Kesin arazi terki ilhak biçimini alabilir en sık rastlanan durum- ya da belirsiz zamanlı terk biçiminde olabilir (Panama kanalı'nın 1903'ten sonraki durumu). ilhak, normal olarak, bir sözleşmenin sonucunda gerçekleşir; çünkü fetih artık kuramsal olarak egemenliğin devrini sağlayamaz, ilhak, devreden devletin ya da uluslararası bir örgütün tek yanlı kararı sonucu da olabilir (BM genel kurulu kararıyla aralık 1950'de Eritrea, "özerk bir federe birlik" olarak Etyopya'ya bırakıldı).

Kaynak: Büyük Larousse