Arama

Alçı Nedir? - Tek Mesaj #5

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Ağustos 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALÇI, a. -1. Alçıtaşı pişirilip öğütülerek elde edilen inşaat gereci. -2. Aynı gerecin su ile karıldıktan sonra sertleşmesi sonucunda oluşan madde. (Bk. ansikl. böl.) -Cerr. Hareketi önlemek için gazlı bez ve alçı kullanarak doğrudan doğruya hastaya uygulanan sargı.

--Alçıya almak, bir organı hareketsizleştirmek için bez üstünden alçıyla kaplamak. -Güz. sant., Seram, ve Cerr. Kalıp alçısı, ince alçı; başka nesnelerin yapımı için kalıp üretmede (porselencilik, fayansçılık) ya da elde edilmek istenen nesneyi oluşturacak kalıbın çıkarılmasında kullanılır.

--Taslak alçısı, çabuk donabilen ince alçı; cerrahide kırık organları alçılamada, sanatta ise kalıp çıkarmada ve heykel yapımında kullanılır.
-inş. Alçı blok, kalıplanmış alçıdan yapılan ve kılıcına yerleştirilen, dikdörtgen biçiminde, ince bölme öğesi.

--Alçı işi, alçı kullanılarak yapılmış mimari öğe ya da bezeme. j| Alçı levha, özel bir taban kâğıdı üzerinde kesintisiz üretilen ve gereğinde bitki lifleriyle donatılan alçı pano. |l Alçı örme, eskiden lata ve taş kullanmaksı-zın elle yapılan alçı işi (örneğin bir baca ya da ocak davlumbazı). -Kalıplar yardımıyla, donatılı ya da donatışız yapılan alçı işi.

--Alçı örmek, alçıyı, çarpma ve kaplama işlemleri yapmaksızın, mala ve elle uygulamak.

--Alçı plak. iki özel karton tabakası arasına alçı dökülerek yapılan ve standart panolar biçiminde piyasaya sunulan gereç.

-- Alçı tuğlası, bölme duvarlarının (ya da kılıcına tuğla duvarların) yapımında kullanılan, başlangıçta alçıyla örülüp sıvanan ve pek kalın olmayan (3,5 -5 cm), boşluklu tuğla. |j Alçı ustası, alçı levhalar kullanarak tavan, bölme duvarı ve kaplama işleri yapan usta. -Alçıyla dekoratif parçalar kalıplayan işçi.

--Döşeme alçısı, yaklaşık 900°C'ta pişirilen ve aşınmaya çok dayanıklı yüzeyler elde etmeye olanak veren alçı.

--Lifli alçı levha. tavanlar( plak biçiminde), iç bezeme işlen ya da ısıtma kanalları için kullanılan kalıp alçısı ve bitki lifi (jüt, sisal, vb.) karışımı.

-- Örme alçısı, alçı örme işlerinde kullanılan alçı. -işçinin, kaplama ve çarpma işlemleri yapmaksızın, bir yüzey üzerine elle ve malayla yavaşça uyguladığı karılmış alçı tutamı. |l Takviyeli alçı, ince kalıp alçısı.
-Kuyumc. Yaldızcıların altın kaplamadan önce son hazırlama katmanı olarak kullandıkları öğütülmüş ve çok ince elenmiş jips tozu.
-Tarım. Alçıtaşındaki nemin bir bölümünün giderilmesiyle elae edilen, gübre ve iyileştirici olarak kullanılan madde. (Alçı, toprağa kükürt [sülfat] ve kalsiyum kazandırır. Toprak tuzluluğunu gidermekte kullanılan alçı, sodyumun yıkanıp atılmasını kolaylaştırır ve alkaliliğin 0 ]türü), anhıdrit I, II ya da III. Bu ürünler, katkılı ya da katkısız olarak, çeşitli oranlarda, istenen incelikte öğütülür. Alçı kâğıt torbalarda (40 kg) ya da dökme olarak (özellikle önüretim için) piyasaya sürülür. Sertleşen bir hamur o-luşturmak için suyla karılır. Alçı harcı (hamur + kum) çok ender hazırlanır. Şantiyede ise alçı elle ya da makinelerle (pnö-matik püskürtme) uygulanır. Fabrikalarda önüretimli öğelerin (karolar, panolar, ince plaklar, çeşitli süsleme öğeleri) yapımında da alçıdan yararlanılır. Başlıca alçı türleri şunlardır: çabuk ya da geç priz yapan kaba ve ince inşaat alçıları, önüretim alçıları, püskürtme alçıları, zemin yalıtımında kullanılan sugeçirimsiz ve yüksek dirençli alçılar, yangına karşı özel alçılar, kalıp alçıları. Bu ürünlerin hepsi nem düzeyini ayarlayan, ısı yalıtımı sağlayan ve ateşten koruyan gereçlerdir.
Lifli alçı levha, süsleme öğelerinin yapımına yarayan, liflerle (kenevir) donatılmış alçıdır. Yalancı mermer, genellikle alçıyla tutkal karışımıdır ve boyandığında mermer görünümü kazandığı için heykel, sütun gibi öğelerin yapımında kullanılır.

—İnş. Alçı blok, kalıplanmış alçıdan yapılan ve kılıcına yerleştirilen, dikdörtgen biçiminde, ince bölme öğesi. || Alçı işi, alçı kullanılarak yapılmış mimari öğe ya da bezeme. || Alçı levha, özel bir taban kâğıdı üzerinde kesintisiz üretilen ve gereğinde bitki lifleriyle donatılan alçı pano. |j Alçı örme, eskiden lata ve taş kullanmaksı- zın elle yapılan alçı işi (örneğin bir baca ya da ocak davlumbazı). —Kalıplar yardımıyla, donatılı ya da donatışız yapılan alçı işi. || Alçı örmek, alçıyı, çarpma ve kaplama işlemleri yapmaksızın, mala ve elle uygulamak. || Alçı plak, iki özel karton tabakası arasına alçı dökülerek yapılan ve standart panolar biçiminde piyasaya sunulan gereç. || Alçı tuğlası, bölme duvarlarının (ya da kılıcına tuğla duvarların) yapımında kullanılan, başlangıçta alçıyla örülüp sıvanan ve pek kalın olmayan (3,5 - 5 cm), boşluklu tuğla. |] Alçı ustası, alçı levhalar kullanarak tavan, bölme duvarı ve kaplama işleri yapan usta. — Alçıyla dekoratif parçalar kalıplayan işçi. j| Döşeme alçısı, yaklaşık 900°C’ta pişirilen ve aşınmaya çok dayanıklı yüzeyler elde etmeye olanak veren alçı. || Lifli alçı levha, tavanlar( plak biçiminde), iç bezeme işleri ya da ısıtma kanalları için kullanılan kalıp alçısı ve bitki lifi (jüt, sisal, vb.) karışımı. |j Örme alçısı, alçı örme işlerinde kullanılan alçı, —işçinin, kaplama ve çarpma işlemleri yapmaksızın, bir yüzey üzerine elle ve malayla yavaşça uyguladığı karılmış alçı tutamı. |j Takviyeli alçı, ince kalıp alçısı.
—Kuyumc. Yaldızcıların altın kaplamadan önce son hazırlama katmanı olarak kullandıkları öğütülmüş ve çok ince elenmiş jips tozu.
—Tarım. Alçıtaşındakı nemin bir bölümünün giderilmesiyle elde edilen, gübre ve iyileştirici olarak kullanılan madde. (Alçı, toprağa kükürt [sülfat] ve kalsiyum kazandırır. Toprak tuzluluğunu gidermekte kullanılan alçı, sodyumun yıkanıp atılmasını kolaylaştırır ve alkaliliğin [pH] azalmasına katkıda bulunur; bundan ötürü, iyileştirici sayılır.
—Tıp. Eskiden alçı tozu,yaraların kurutulmasında, basur memelerinde ve terlemeyi önlemek için vücuda sürülerek kullanılırdı. Günümüzde kırıklarda alçılı sargı biçiminde, diş hekimliğindeyse protezlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır. —Ansikl Pek çok alçı türü vardır; bu madde sürekli ya da kesintili çalışan sabit ya da döner fırınlarda çeşitli sıcaklıklarda alçıtaşı pişirilerek elde edilir. Pişirme işlemi çeşitli ürünler verir: yarıhidrat- lar (nemli ortamda otoklavda a türü, kuru ortamda B türü), anhidrit I, II ya da III. Bu ürünler, katkılı ya da katkısız olarak, çeşitli oranlarda, istenen incelikte öğütülür Alçı kâğıt torbalarda (40 kg) ya da dökme olarak (özellikle önüretim için) piyasaya sürülür. Sertleşen bir hamur o- luşturmak için suyla karılır. Alçı harcı (hamur + kum) çok ender hazırlanır. Şantiyede ise alçı elle ya da makinelerle (pnö- matik püskürtme) uygulanır. Fabrikalarda önüretimli öğelerin (karolar, panolar, in ce plaklar, çeşitli süsleme öğeleri) yapımında da alçıdan yararlanılır. Başlıca alçı türleri şunlardır: çabuk ya da geç priz yapan kaba ve ince inşaat alçıları, önüretim alçıları, püskürtme alçıları, zemin yalıtımında kullanılan sugeçirimsiz ve yüksek dirençli alçılar, yangına karşı özel alçılar, kalıp alçıları. Bu ürünlerin hepsi nem düzeyini ayarlayan, ısı yalıtımı sağlayan ve ateşten koruyan gereçlerdir.
Lifli alçı levha, süsleme öğelerinin yapımına yarayan, liflerle (kenevir) donatılmış alçıdır Yalancı mermer, genellikle alçıyla tutkal karışımıdır ve boyandığında mermer görünümü kazandığı için heykel, sütun gibi öğelerin yapımında kullanılır.

MsXLabs & Büyük L.
🌘 🚀