Arama

Yalçın Tura - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  yalcin.jpg
Gösterim: 423
Boyut:  10.5 KB

TURA
(Yalçın), türk besteci (İstanbul 1934). Galatasaray lisesi'ni, İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümünü bitirdi. Demirhan Altuğ ve Cemal Reşit Rey'den armoni ve bestecilik dersleri aldı. Zümrüt (1959), Bir yudum sevgi (1984) filmlerinin müzikleri nedeniyle en iyi film müziği bestecisi seçildi. Haldun Taner'in Keşanlı Ali destanı oyunu, Aşkı memnu, Hacı Arif Bey, Küçük Ağa vb. televizyon dizilerinin müziklerini besteledi. Özellikle geleneksel türk müziği makamlarından yola çıkarak ve tambur, kemençe, ney gibi çalgıları da orkestraya katarak mikrotonal bir sistem geliştirmeye yönelik çalışmalarıyla tanınan Tura, 1976 yılında ITÜ Türk musikisi devlet konservatuvarında öğretim görevlisi, 1987 yılında temel bilimler bölüm başkanı, 1988 yılında müzikoloji bölüm tîaşkanı oldu..
Diğer yapıtları arasında Nedim'in şiirleri üstüne dört sesli koro için Hicaz kârçe, Bayati şarkı ve Rehavi yürüksemai, Oktay Rıfat'ın bir şiiri üstüne yazdığı hüseyni İstanbul türküsü, Turan Oflazoğilu'nun üç şiiri üstüne orkestra, solo ve koro için yazdığı şarkılar sayılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse