TÜTSÜ a
1. Duman ya da koku çıkarması için ateşte yakılan madde. (Dinsel törenlerde çevrenin güzel kokmasını sağlamak ya da halk inanışına göre büyünün, nazann vb. olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için ya da sağaltım amacıyla kullanılır)
2. Bu maddeyi yakma eylemi.
3. Büyüye, nazara vb. hedef olduğu düşünülen kişiyi, evini vb. yakılan bu nesnenin dumanına tutma işlemi. (Bk. ansikl. böl.)
4. Arg. içki.
—Mutf. Bazı yiyecekleri, daha uzun süre dayanmasını sağlamak amacıyla odun ya da saman dumanına tutma işlemi. ( İsleme.) || Tütsü sepeti, tütsülenecek ringaların dizildiği sepet.
—Seram. Seramiklerin fırınlanmasında, başlangıçta, çok az odunla yapılan ısıtma işlemi.
—Tıp. Duman halinde verilen ilaç ve bu ilacın çıkardığı duman.
—ANSİKL. Folk. Tütsü, Anadolu'nun birçok yöresinde bugün de başvurulan bir kötülük savma yöntemidir. Büyüye ya da nazara uğradığı varsayılan kişi, üzerlik tohumu, soğan, sarmısak kabuğu vbden biri veya birkaçı ya da akrep, yılan gömleği vb. yakılarak dumanına tutulur ve bu sırada bazı tekerlemeler, dualar okunur. Tütsünün nazara ya da büyüye neden olan tinsel gücü korkutup kaçırdığına ve o kimseye artık zarar vermeyeceğine inanılır. Kimi zaman nazar değdiği ya da büyü yapıldığı varsayılan ev vb. de tütsülenir.
Kaynak: Büyük Larousse