ŞAŞILIK a. Oftalmol.
1. iki gözün görme eksenlerinin koşut olmamasından ileri gelen sürekli sapma. (Eşanl. EKOTROPİ.)
2. Iraksak şaşılık, sapmanın dışa doğru olduğu şaşılık. || Yakınsak şaşılık, sapmanın içe doğru olduğu şaşılık.
—ANSİkl Şaşılıkta çoğu zaman ek bir dikey öğe vardır (hipertropi). Şaşılık az ya da çok belirgin ve sapma az ya da çok önemli olabilir. Çocuklarda hemen hemen daima 4 yaşından önce ortaya çıkar: bu durumda, erişkinlerdeki felç şaşılığının (göz hareket kaslarından birinin felci) tersine. eşanlı bir şaşılık sözkonusudur.
Çocuk şaşılığıyla birlikte çoğu zaman sapan gözde körlük gelişir, yani kullanılmaksızın hep sapmış durumda kalan gözün görme keskinliği çok azalır. Önemli bir ışık kırma anomalisi (hipermetropi) ya da doğuştan bir göz kası felci dışında şaşılığın nedeni çoğu zaman belli değildir, iki gözle birden görme daima çok bozuktur.
Tedavi önce olası görme kusurunu düzeltme, kısıtlayıcı yöntemlerle (sabit bakan gözün kapatılması, gözlükler üzerine konan kısmi engeller) ambliyopi ile mücadele ve ortoptik alıştırmalarla çift gözle görmeyi düzeltme esasına dayanır. Prizmalardan da yararlanılabilir. Ancak birçok olguda, yalnız cerrahi girişim şaşılıkta net bir iyileşmeye olanak vermektedir.
Kaynak: Büyük Larousse