Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Kasım 2015       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Issız kıyılarda, denize doğru uzanan tehlikeli kayalıkların üstünde, limanların girişlerinde, nehirlerin denize döküldükleri yerlerde, burunlarda, tepeleri camlı, yuvarlak bölmeli, taş veya beton kuleler görülür. Bunlar fenerlerdir.

Fener kuleleri genellikle silindirsel olurlar. Yükseklikleri 4-5 metreden 20-30 metreye kadar değişir. Tepelerinde bir lamba dairesi bulunur. Burada bir projektör vardır. Projektör çok kuvvetli bir ampulden ve özel merceklerden meydana gelmiştir. Elektrik ya kablolarla meskûn (şenelmiş) bir yerden getirilir ya da kuledeki bir jeneratörden elde edilir. Elektrik sağlanamayan fenerlerde ise petrol veya asetilen kullanılır.

Lamba, FRESNEL MERCEĞİ adı verilen özel merceklerle çevrilmiştir. Işınlar, bu merceklerden geçerlerken kırılarak deniz yüzeyine paralel ışın demetleri durumunu alırlar. Bazı fenerlerin ışınları 50 km. uzaktan görülebilir. Lamba, sabit, şimşekli (çakarlı), çubuk işaretli, beyaz veya renkli olabilir.

Şimşekli fenerlerde lamba, ekseni etrafında döner. Uzaktaki bir insan, ışık demeti kendisine yöneldiği zaman bunu görebilir. Şimşek sayısı, belirli zaman aralıklarıyla tek şimşekten 4 şimşeğe kadar değişebilir.

KIYI FENERLERİ NEDİR
Denizyollarının yakınından geçtiği kıyılardaki burunlar üzerinde, boğaz ya da büyük körfezlerin girişlerinde geceleri gemilere yol göstermek için kurulan fenerlerdir. Örnek: Boz-burun, Ahır kapı, Rumeli ve İmroz kıyı fenerleri.

kaynak
Ayrıca Bknz>> Fener Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.