Arama

Robot Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ROBOT a. (çekçe robota; zorunlu iş, angaryadan).
1. Kurgu yapıtlarında, hareket edebilen, işlem yapabilen, konuşabilen insan görünümlü makine.
2. Değişmez. değiştirilebilir ya da uyarlanabilir bir programa göre cisimleri ışleyebilen ve bir ya da birçok işlemi yürütebilen otomatik aygıt. (Bk. ansıkl. böl)
3. Kendi iradesini, aklını kullanmadan başkasının istek ve talepleri doğrultusunda hareket eden kimse.
4. Robot gibi, kendi istemiyle değil, başkalarına bağımlı olarak davranan kimse için kullanılır.

—Denızbil. Denizaltı robotu, insansız ve uzaktan kumandalı onarım araştırma ve çalışma aracı.

—Mutf. Çeşitli donanımlarıyla kıyma, yoğurma gibi çeşitli mutfak işlerini yapabilen elektrikli yekpare motor. (MUTFAK RO BOTU da denir.)

—ANSİKL. Siber. "Robot" sözcüğünü 1920'de, çek yazar Karel Capek, tiyatro oyunlarından birinde (R.U.R. [Rossum's Universal Robots]), bir bilim adamının geliştirdiği ve normalde, insanın yapabildiği her şeyi yapabilen bir androiti adlandırmak için kullandı.
Sanayi robotları programlanmış otomatik makinelerdir; bunlar yinelemeli görevleri yerine getirmede, örneğin, sıcaklık, basınç ya da ışınım koşulları açısından birtakım güçlükler gösteren ortamlardaki zor ya da tehlikeli işleri yapmada insanın yerini almıştır. Nitekim robotlar, kaynak, boyama, yükleme ve boşaltma, kesme, dövme ve birleştirme gibi çok sayıda işlemi yapabilmektedir. Üretim makineleri arasına yerleştirildiklerinde, atölyeye bir esneklik vererek (“esnek atölye”) parçaların akışını sağlarlar. Robotların, yakın gelecekte, deniz dibi ve uzay araştırmalarında çok sayıda uygulama alanı bulacağı sanılmaktadır.
Bir robot, en az bir kol taşıyan bir kaideden oluşur; bu kol, tutma organları (genellikle pensler, kimi kez vantuzlar ya da elektromıknatıslar), pnömatik, hidrolik ya da elektriksel etkileyiciler, konum, basınç vb. algılayıcıları ve bilgi işlem organlarıyla donatılmıştır. Konum algılama ve bilgi işlem organlarının yapısı, robotları, artan karmaşıklıkta, dört kategoride sınıflandırmaya olanak verir. En basit ve en sık rastlanan robot türü, işleyecekleri parçaların yapısına bağlı olarak sabit ya da hareketli olabilen, basit ya da çoğul çevrimli ardışıl otomatik sistemlerdir. İşleme sırasında "erin çizdiği yol karmaşıksa, bir işçinin hareketleri, manyetik bir şerit üzerine kayıtlı bilgiler aracılığıyla robota "öğretilebilir". Programlanmaları, özel dillerin kullanımını gerektiren sayısal kumandalı robotlar, üçüncü düzeyi oluşturur. Son olarak "akıllı" robotlar, durumlarına ve çevrelerinin durumuna göre birtakım kararlar alabilir; bunlar gelişmiş algılayıcılarla donatılmıştır ve bilgi işlem kapasiteleri çok büyüktür. Cisimlerin biçim ve konumlarını, bir televizyon ekranında göstererek tanıyabilirler ve belli bir söz dağarcığına ait konuşma sözcüklerine tepki gösterebilirler, ileride kimi robotların yürüyebileceği, yük taşıyabileceği ve böylece bir ambarcının görevini yüklenebileceği sanılmaktadır. Bu gelişmiş robot öğelerinin, protez teknolojisinde (biyonik protezler) birçok uygulaması vardır.

Kaynak: Büyük Larousse