Arama

Piyade Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  piyade.jpg
Gösterim: 898
Boyut:  10.9 KB
PİYADE
a. (fars. piyade).
1. Kara kuvvetlerinin taarruz, savunma ve geri hareketför için yetiştirilen, özel silah ve teçhizatla donatılan ve yaya olarak muharebeye katılan muharip sınıfı. (Bk. ansikl. böl.)
2. Bu sınıftan olan asker: Piyade subayı. Piyade astsubayı. Piyade eri.

—Esk.
1. Piyade kaldırımı, yaya kaldırımı, yayalara ayrılan yol.
2. Piyade-gû, yayalıkla ilgili, yayaya,âit olan. || Piyade-rev, yaya yürüyen.

—Ask. Piyade birliği, piyade sınıfı subay, astsubay ve erleri ile piyade sınıfı silah, araç ve gereçlerinden oluşan birlik. || Me- kanize piyade, kadrosuna tekerlekli ya da tırtıllı zırhlı muharebe araçları verilerek, hem yaya hem de hareket halinde muharebe edecek biçimde yetiştirilmiş piyade birliği.

—Esk. denize. Bir çift kürekle çekilen büyük kayık.

—Esk. sey. oy. Piyade çadırları, XVII. yy.' dan önce bir tür kukla oyununa verilen ad. || Cemaati piyade çadırları, bir tür kukla oyunu sergileyen hünercilere verilen ad.

—Kur. tar. Piyadei hümayun neferatı, Osmanlılarca sarayın piyade sınıfı sandallarında hizmet görenler. (Sandalcılarla birlikte 43 kişiydiler ve Kayıkhane ocağı’na bağlıydılar.)

—Oy. Satrançta PİYON'un eşanlamlısı.

—ANSİKL. Ask. Yakın muharebede etkin bir sınıf olan piyade taarruzda düşmana yaklaşarak onu yok etmek ya da tutsak alarak etkisiz duruma getirmekle, savunmada ise düşman hücumunu etkisiz duruma sokmakla görevlidir.
Bu temel görevlerini yerine getirirken savunduğu ya da ele geçirdiği bölgeyi elinde tutabilecek biçimde eğitilir ve örgütlenir. Giriştiği harekât sırasında hava saldırılarına karşı sınırlı da olsa savunma yapabilir; araçları sağlandığında uçar birlik ve hava harekâtına katılabilir; tank birlikleriyle görevlendirildiğinde tankların gücünü tamamlayıcı öğe olarak harekâtta yer alır. Ayrıca “gayri nizami harp" için de hazır bulunur ve gayri nizami kuvvetlere karşı da harekât düzenleyebilir.
Piyade sınıfı temelde yaya bir muharip güç olduğu için hareket yeteneği sınırlıdır. Bu sakıncayı gidermek için piyade birlikleri zırhlı araçlarla (mekanize piyade) ve hava araçlarıyla desteklenirler.


Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Nisan 2016 23:04