JÖLE a. (fr. gelöe).
1. Pektin açısından zengin taze meyvelerin (elma, frenküzü- mü, ayva, avcıüzümü, vb.) suyu ya da özsuyuyla hazırlanan ve şekerle pişirilen karışım. (Hazırlanan malzeme soğuduktan sonra kendiliğinden ya da jelatin katılmasıyla donar.)
2. Kümes ya da av hayvanlarının, kasaplık etin ya da balığın kaynatılmasıyla elde edilen suyu arındırarak hazırlanan ve bazı soğuk yiyecekleri kalıplamaya yarayan ürün,
—Eczc. Şeker ile zamklı ya da jelatinli bir maddeden yapılan peltemsi ve yumuşak kıvamlı preparat. (Bazı müshiller hoş bir koku verilmiş jöle şeklinde satılır.)
—Kozmet. Bazı kozmetik ve sağlık ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan genellikle yarı saydam ve gevşek kıvamlı, homojen kolloit yapısında preparat. (Jölelerde en az iki bileşen bulunur: doğal müsilajlar ya da bireşimle elde edilen ağlaştırıcı polimerler olan kolloit maddesi ve çoğu zaman su olan dağıtıcı bir sıvı.)
Kaynak: Büyük Larousse