Arama

Otoklav - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Aralık 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
OTOKLAV a. (fr. autoclave). Gerek basınç altında sanayisel bir işlem gerçekleştirmek, gerek buharla pişirmek ya da sterilize etmek için kullanılan kalın çeperli sızdırmaz kap.

—ANSİKL. Bes. san. Besinler havası boşaltıldıktan sonra otoklavda belirli bir süre, yaklaşık olarak 115°C'ta ısıtılır. Bu aygıtlar pişmeyi hızlandırır. Otoklavların iki çeşidi vardır: kesintili ve sürekli otoklavlar. Kesintili otoklavlarda doldurma, işlemin başında yapılır, içine besin konan kaplar sabit (hareketsiz) olabileceği gibi (statik otoklavlar), çalkamalı da olabilir (döner sepetli otoklavlar); sürekli otoklavlar (sterilizasyon otoklavları), büyük üretim yerlerinde üretim bantlarında kullanılır.

—Cerr. Otoklavlar cerrahide örtüler, eldivenler, pansumanlar ve cerrahi aletler için kullanılır. Bunlar yüksek basınca dayanabilen ve içinde kaynama noktasına ulaşmış su bulunan, silindir biçiminde kaplardır. Tam bir kuruma elde edebilmek için kondansör kullanılarak ileri derecede vakum oluşturulur; sağlanan nemli sıcaklık 115° ila 165° C arasında değişir ve 30 ila 45 dakika sürdürülür.

Kaynak: Büyük Larousse