Arama

Mola Nedir? - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
MOLA a. (ital. molare, yavaşlamak tan molla, “bırak").
1. Bir yolculukta, bir etkinlikte dinlenmek için verilen ara. Mola vermek.
2. Mola taşı, hamalların sırtlarındaki yükleri dayayarak dinlenmelerini sağlamak için kimi sokaklarda yol kenarına dikilen yüksekçe taş (esk.).

—Ask. Birliklerin uzun süreli yürüyüşleri sırasında dinlenmek, beslenmek, araçların bakımını yapmak için emirle düzenlenen duraklama. (Bk. ansikl. böl.)

—Balıkç. Ağı suya salıverme. || Makara yardımıyla oltayı fırlatma.

—Dağc. Mola yeri, az ya da çok geniş, İVMTVIP tam 9üvenllkli dinlenme yeri. (Tırmanma Kışınau Mlgesınoen sırasında ipin sonuna ulaşan en öndeki turgorunum dağcı, arkadaşlarının ilerlemesini sağlamak için burada durur.)

—Denize. Mola bosa etmek, sarılı bir yelkeni açmak. || Mola bosa gabya!, sara edilmiş gabya yelkenlerini fora ederek, ıskotalarını almak için verilen komut. || Mola bosa kamçısı, serenler üzerine sara edilmiş yelkenlerin torbalanan bölümlerim bağlamaya yarayan gırcala. || Mola etmek, bir halatı fora ederek serbest bırakmak.

—Gergin bir halatı koyvermek.

—Spor. Basketbolda ve voleybolda oyuna egemen olan takımın hızını kesmek ve rakibin oyun biçimine göre taktik değiştirmek amacıyla ve masa hakemlerinin izni, öteki takım çalıştırıcısının isteği ile alınan ara. (Her takımın her devrede iki kez mola alma hakkı vardır. Süre 2 dakikadır.) || Hakem molası, sporda sakatlık vb. durumlarda hakemin oyunu durdurması (TİME OUT da denir.)

♦ ünl. Denize. Bir halatın fora edilerek serbest bırakılması için verilen komut

—ANSİKL. Ask. Yaya birliklerde yürüyüşün başlangıcında, ilk 45 dakikalık yürüyüşten sonra 15 dakikalık bir mola verilir Bunu izleyen her 50 dakikalık yürüyüşten sonra da 10 dakikalık mola verilir. Motorlu birliklerdeyse ilk bir saatlik ilerleyiş sonunda 15, sonraki her iki saatte bir 10 dakikalık mola verilir. Bunun dışında beslenme ve akaryakıt ikmali için verilecek büyük molaların süresi ise yarımla bir saat kadardır.
Yürüyüşe katılacak çeşitli sınıflardan birliklerin arasındaki uzaklığın korunması ve aynı anda molaya başlamaları amacıyla verilecek duraklamalar önceden planlanır. Mola emri, yürüyüş kolu komutanı tarafından verilir

MOLA a. (fr mole lat. mola, değirmentaşı). Yatak mantarlarında görülen ve karpo-forlara birlikte bulaşmış iki asalak mantar türünden (Mycogone pernidosa ve Vertidllium fungicda ya da malthousei) ileri gelen mantar hastalığı.

—ANSİKL Mola, karpoforda biçim bozukluğuyla kendini belli eder; bunlar daha başlangıçta hemen göze çarpar: şapka ile sap birbirine benzer ya da çok az farklıdır; mantarın tümü yuvarlak, hatta biçimsiz bir kütle görünümü alır Hastalık daha önce farklılaşmış bir mantarı etkilerse çok önemli biçim değişiklikleri ortaya çıkar. Hasta mantarlar pazarlanamayacağı ve yenemeyeceği için önemli ekonomik zararlar doğar Korunma (üretim yerlerinin, örtme topraklarının dezenfeksiyonu) ve özel kimyasal ilaçlar (yatak mantan için zehirli olmayan cins ve dozda özel funç sitler), kimi durumlarda hastalığı tamamen ortadan kaldırmasa da azaltabilir.

Kaynak: Büyük Larousse