Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Ocak 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çaka Bey'in Çanakkale bölgesini ele geçirmesinden sonra, kendi egemenliği adına endişelenen damadı Birinci Kılıçarslan , Bizans 'la anlaşarak Çaka Bey'i öldürtmüş ve bu beyliğe son vermiştir.

Ek Bilgi;
Alıntı

İlk Türk denizcisi neden öldürüldü?

cakabey

Tarihimizde ilk Türk denizcisi olarak yer alan Çaka Bey damadı Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I.Kılıçarslan tarafından öldürtüldü.

Çaka Bey, Sultan Alparslan'ın Malazgirt savaşından sonra Anadolu'nun fethi için görevlendirdiği komutanlardan birisidir. İstanbul önlerine kadar ilerleyen Türk kuvvetleri ile Bizanslılar arasındaki yapılan bir savaş sırasında Bizans donanmasına esir düştü.Bir süre sonra Bizans sarayına getirildi. Bizanslı tarihçiler bu esaret sırasında zekası ve yeteneği sayesin de onun sarayda itimat kazandığını hatta saygı gördüğünü belirtmektedirler. Çaka Bey kısa sürede Bizans eserlerini inceleyecek kadar Bizans diline vakıf oldu. Ayrıca bu süre içerisinde Bizans'ın siyasetini ve askeri tekniklerini de öğrendi.

Bir şekilde kurtulmayı başardı ve İzmir civarına geldi. Esareti sırasında Bizanslılardan öğrendiği bilgilerle bir donanma oluşturdu. (1081)Donanması ile Ege denizi hakimiyeti için Bizanslılar ile mücadeleye başladı. Çaka Bey'in asıl hedefi İstanbul'du. Hatta bazı kaynaklar onun kendisini Bizans İmparatoru bile ilan ettiğini belirtmektedirler.İstanbul'un fethinin ancak güçlü bir donanma ve güçlü bir kara ordusu ile mümkün olacağı kanaatindeydi. Balkanlarda bulunan Peçenekler ve Anadolu Selçuklu Devleti ile ittifak oluşturdu. Bizanslılar için durum çok tehlikeliydi. Çünkü o dönemde Bizans kara ordusu ve donanması çökmüş durumda idi.

Planı bozan ilk gelişme Selçuklu komutanlarından Emir Porsuk'un Sultan Melikşah tarafından Anadolu'nun itaat altına alınması için gönderilmesi oldu. Bu sırada Emir Porsuk ve Bizans arasında kalan Anadolu Selçuklu Devleti hakimi Ebul Kasım iyice gücünü kaybetti. Peçenekler ise Bizansın yoğun siyasi çalışmaları neticesinde Kuman Türklerinden ağır bir darbe aldılar. Böylece ilk girişim başlamadan bitti.

Ancak Çaka Bey İstanbul'u alma planından asla vazgeçmiyordu. Önce kendi durumunu güçlendirmek için donanmasını güçlendirdi. Daha sonra Ege Denizini kontrol altına almak için Bizans donanmasını defalarca yenilgiye uğrattı ve Ege adalarından bir çoğunu ele geçirdi. Sınırlarını Çanakkale'ye doğru genişletti. Muhtemelen Trakya bölgesine de geçmeyi ve Peçeneklerin boşluğunu doldurmayı planlıyordu. Anadolu Selçuklu Devleti ile ittifak arayışlarını yeniden başlattı. Anadolu Selçuklu Devleti tahtına oturan I.Kılıçarslan ile ittifak kurdu hatta kızını ona vererek aradaki bağı güçlendirmeye çalıştı.

Bizans İmparatoru Aleksios bu ittifakın kendileri için oluşturduğu tehdidin farkında idi. Hemen siyasi çalışmaları başlattı. I. Kılıarslan Çaka Bey'in asıl hedefinin kendisi oldu konusunda ikna edildi. Çaka Bey'in sürekli büyümesi I. Kılıçarslan'ı zaten rahatsız ediyordu. Ayrıca asıl amacı Bizans ile ittifak kurup doğuya doğru genişlemek ve Anadolu Türk birliğini gerçekleştirmekti. Bu nedenle arkasında güçlü bir Türk hükümdarı bırakmak tehlikeli idi. Bizanslıları çok iyi tanıyan Çaka Bey niyetlerini anlamakta gecikmedi. Hemen damadı I.Kılıçarslan ile görüşme talep etti. I. Kılıçarslan görüşmeyi kabul etti ve kayınpederi için bir ziyafet hazırlattı. Bu ziyafet esnasında Çaka Bey I. Kılıçarslan tarafından öldürüldü.(1095)

Çaka Bey'in ölümü Müslümanlar için önemli bir kayıp Bizans içinse büyük bir kazanç olmuştu. Bizanslılar ve yeni başlayacak olan Haçlı seferleri karşısında artık bir donanma gücü yoktu.
kaynak

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.