Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
20:11, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 08 Aralık 2025 - 20:12
Arama
MaviKaranlık Forum
Fedora işletim sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
-
Tek Mesaj #3
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
27 Ocak 2016
VIP
VIP Üye
Fedora Açık Kaynak İşletim Sistemi
Fedora
, Fedora Projesi'nin ürettiği Açık Kaynak kodlu bir Linux dağıtımıdır. Red Hat Linux'un devamı olarak adlandırılabilecek Fedora Core kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından geliştirilmektedir. Her ne kadar bir zamanlar efsane olan Red Hat kadar büyük bir popülerliği yoksa da Linux dünyasının en sevilen ve en başarılı dağıtımlarından biridir. Mandriva veya Suse kadar olmasa da oldukça güncel paketlere sahip Fedora onlardan daha sağlam ve kararlı bir dağıtım olması ile ünlüdür. Fedora, varsayılan olarak GNOME masaüstü kullanır ayrıca KDE, Xfce ve LXDE masaüstlerini de seçenek olarak sunar.
Tarihçesi
Fedora Projesi aslen Red Hat Linux'a ekstra RPMpaketleri sağlamak amacı ile oluşturulmuş bir ekstra paket projesi idi. Red Hat'in 2003 yılında Açık Kaynak sürüm çıkartmayacağını, bunun yerine hiçbir kar amacı gütmeyen ve mevcut Red Hat kaynağını alıp geliştirecek bir organizasyona destekçi olacağını açıkladı. Bu proje önce
Red Hat Linux Project
olarak adlandırılmıştı ancak daha sonraları Fedora Projesi ile birleşince nihai isim Fedora olarak kaldı.
İsim
Fedora, fötr şapkanın İngilizce karşılığıdır ve Red Hat'ın meşhur logosundaki şapkaya atıfta bulunmaktadır. İsmi daha önce Cornell Üniversitesi'nde geliştirilmiş başka bir yazılımın adı olduğu için tartışma konusu olmuş fakat kullanımı devam etmiştir. Fedora projesi eskiden kullanılan paketleri Fedora Core (
Fedora Çekirdeği
veya
Fedora Temeli
) ve Fedora Extras adlı iki temel paket deposuna bölmüştü.
Core
Red Hat tarafından geliştirilen temeli,
Extras
da gönüllüler tarafından geliştirilen eklentileri ifade ediyordu. Core 6 sürümünden sonra iki deponun birleştirilmesi kararı alındı ve yeni sürümün adı Fedora 7 oldu.
Sürümleri
Fedora sürümleri yaklaşık olarak altı ayda bir yenilenir. Yeni sürümün çıkmasından bir ay sonra iki önceki sürüme destek sona erer. Bu bir aylık geçiş dönemi dışında, güncel sürüm ve bir önceki sürüm desteklenir. Örneğin; Fedora 9 "Sulphur"un çıkışından bir ay sonra Fedora 7 "Moonshine"a destek sona erecek, 9 "Sulphur"la birlikte 8 "Werewolf"a destek devam edecektir.
Fedora Açık Kaynak İşletim Sistemi Bilgileri
OS Türü : Linux
Taben : Bağımsız
Menşei : ABD
Mimari : i686 , x86_64
Masaüstü: GNOME , KDE , LXDE , Openbox , Xfce
Kategori: Masaüstü , sunucu , Canlı Orta
Çok dilli : Var
Türkçe dil desteği : Var
Office takımı : LibreOffice
Paket Yönetimi : RPM (yum)
Kurulumu : Grafik kurulum
Durum : Aktif
Lisans :Bu Linux Dağıtımı LGPL (Lesser GPL – GNU Genel Kısıtlı Kamu Lisansı ) veya GNU GPL (General Public Licence – Genel Kamu Lisansı) lisanslama modelleri ile lisanslıdır. Bu lisanslar altında, yazılımı ilgili kaynak kodları ile birlikte kopyalayabilir, başka makinalara kurabilir ve üçüncü şahıslara dağıtabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için lütfen bakınız.>>
Fedora (Fedora Core)
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Kapat
Saat: 20:12
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...