Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AĞIRLIK ÖLÇME ALETLERİ


KANTAR (TERAZİ) Ad:  kantar.jpg
Gösterim: 17358
Boyut:  6.6 KB
Boyunduruğu eşit olmayan kollara ayrılmış bir terazidir. Kısa olan tarafın ucun da tartılacak şeyin konacağı bir kefe bulunur Tartılacak torba veya küfe ise kefenin yerine birkaç kanca konur. Çubuğun uzun olan tarafı birbirine eşit küçük kertiklere ayrılmıştır. Her kertiğin altında kilogram cinsinden bir rakam yazılıdır Bu kola topuz denen ağırlık küçük bir halka ile asılmıştır. Bu topuz sağa sola doğru yürütülebilir Topuzun asılı olduğu halka kertiklerden birinin üzerine gelince iki kol denge durumuna gelir ve kertiğin altında ki rakam da tartılan şeyin ağırlığını gösteril. Kantar oldukça hassastır ve ağır şeyleri tartar.


EŞİT KOLLU TERAZİ Ad:  eşit kollu.jpg
Gösterim: 27453
Boyut:  14.7 KB Ad:  AĞIRLIK ALET3.jpg
Gösterim: 24662
Boyut:  28.9 KB

Kütle (madde miktarı) ölçmeye yarayan bir araçtır.
Düz bir çubuk orta yerinden bir destek üstüne oturtulur. Çubuğun uçlarına keseler asılır. Bir keseye tartılacak maddeyi diğer keseye ölçmede kullanacağınız ölçüt kütleleri koyarsınız böylece denge durumunda miktarını bilmediğiniz maddenin kütlesini ölçersiniz.


İBRELİ TERAZİ Ad:  ibreli terazi.jpg
Gösterim: 28163
Boyut:  7.1 KB
Terazilerle Basküller kaldıracın çeşitli kombinezonlarından meydana gelir. İbreli teraziler ağırlığın bölümlü bir cetvel üzerinde çabucak okunmasını sağlar. Bunlar dairelerde ve özellikle posta nelerde kullanılır. Basküllerin hassasiyeti az ve oldukça yavaştır ama on binlerce kiloya kadar tartabilirler. Resmî tartılarda taşıt araçları için kullanılır. Bebek Terazisi, çukurca bir kefesi bulunan özel bir terazidir. Her emzirmeden sonra bebeğin ne kadar süt aldığının ölçülmesine yarar.


OTOMATİK TERAZİLER Ad:  otomatik terazi.jpg
Gösterim: 16395
Boyut:  16.4 KB
Otomatik Terazi’ler yaylı veya zemberekli olan en modern terazilerdir. Bu terazilerde, tartılacak şeyin üzerine konduğu kefe bir makara vasıtasıyla ya “özel bir zemberek” ile ya da bir “karşı ağırlık sistemi” ile birleşmiştir. Tartılacak şey üzerine konduğu zaman kefe az veya çok alçalır. Bu yer değiştirme zembereğin bir miktar sıkışmasına sebep olur ve makaraya bağlı bir iğne bölümlü bir cetvel üzerinde yer değiştirerek tam ağırlığı gösterir. Bu teraziler paçavracıların kullandıkları eski zemberekli terazilerin geliştirilmiş biçimidir. Belki de çok kimsenin görmüş olduğu zemberekli (spiral yaylı) teraziler gibi bunlarda tartılacak şey yayın kendisine asılır. Bu yaya doğrudan doğruya bağlı olan bir ibre bölümlü bir cetvel üzerinde yer değiştirerek ağırlığı gösterir.



HASSAS TERAZİ Ad:  hassas_terazi.jpg
Gösterim: 14518
Boyut:  7.1 KB

Hassas terâziler ki, bunlar laboratuvarlarda, ilâç ve kimyâ sanâyiiyle, kuyumcularda kullanılır, iki kefeli eşit kollu veya tek kefeli olabilir. Tek kefeli olanlarda kütleyi doğrudan doğruya ibre üzerinden okumak mümkündür. Işıklı rakamlar bu kütleyi belirterek okumada kolaylık sağlar.
0.000001 grma kadar olan değişimleri gösteren terazidir. Yerinden oynatılmamalıdır dengesi bozulur. Genellikle 1 gramı bile çok değerli olan kimyasal maddelerin ve mücevheratın tartımında kullanılır.


BASKÜL (TERAZİ) Ad:  AĞIRLIK ALET1.jpg
Gösterim: 18668
Boyut:  13.7 KB Ad:  baskül mekanik terazi.jpg
Gösterim: 14945
Boyut:  4.6 KB Ad:  dijital baskül.jpg
Gösterim: 14153
Boyut:  9.2 KB
Baskül ağırlık ölçen bir araçtır. Kimi zaman "tartı" olarakda adlandırılır. Baskülü terazi ile karıştırmamak gerekli, baskül üzerinde durulan cismin yer çekiminden kaynaklanan aşağıya doğru kuvvetini ölçerrnterazi iki kütlenin kıyaslanması için kullanılır.rnrnNerelerde kullanılır: İstediğiniz her yerde kullanabilirsiniz .küçük bir ağirlik yardimi ile büyük ağirliktaki eşyalari tartmağa yarayan kaldiraçlardan yapilmiş olan baskülün insan, ticari eşya, çuval, sandik, hayvan, hatta kamyon ve vagon tartacak çeşitleri vardir.basküllerde tartilacak cisimlerin konacaği geniş bir tablo bulunur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 01:58