Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
müzik

müzik sektöründe bilindiği gibi ses öncelikle stüdyo da kayıt altına alınıp sonra kopyaları alınarak çoğaltılıp satılmaktadır . bu şekilde bir sanatçıya ait müzik milyonlarca kopyaya ulaşıp müzik marketlerde ve online müzik satan sitelerde satılmaktadır ya da ücretsiz olarak dinlemeye sunulmaktadır.

telefonlar

telefon da öncelikle sesimizi kaydeder sonra karşı tarafa iletir . bunu şuna benzetebiliriz ; annemiz babamıza birşey söylememizi istiyor ve bize birşeyler söylüyor . bizim bunu babamıza söyleyebilmemiz için öncelikle anlamış olmamız gerekir . aynı bu şekilde telefonlar da öncelikle sesimizi kaydedip başka bir formata dönüştürüp yerine göre elektrikle yerine göre ise ses dalgaları ile önce aracı istasyonlara sonra da ulaşmak istediğimiz kişilere ulaştırmaktadır . böylece günlük hayatımızda sevdiklerimizle haberleşmemiz sağlanmış olur .

televizyonlar

televizyonlarda da müzik sektörüne benzer şekilde bir yol izlenir . öncelikle izlenecek olan film , dizi , klip her ne ise bunlar kamera yardımı ile kaydedilir. kamera hem görüntüyü hem de sesi farklı kalitelerde kaydeder . daha sonra yayıncı kurum ya da kuruluş bunu alarak kendi yayın kanallarında yayınlarlar . burada hem ses hemde görüntü aynı anda içerikte yer alır . bizler de her akşam cips ve kola eşliğinde dizi keyfi süreriz .

kapı zilleri

bugün artık binalar yükselmiştir de yükselmiştir . mesela toki 15 - 16 katlı gökdelen misali apartmanlar ve yerleşim birimleri yapmaktadır . haydi düşünelim şimdi eski usül kapı tokmakları var . alt kapıdaki biri nasıl 15. kattaki birinin kapısına vuracak ? nasıl geldiğini haber verecek ve ev sahibi alt kapıyı açacak ? işte burada imdada yine teknoloji yetişiyor . bir kaç ses kaydı ile işlem tamam sonra gelen ziyaretçimizin kaçıncı dairede oturduğumuzu bilmesi yeterli . zile bir dokunuş ile ben geldim diyebiliyor

alarmlar

hırsızların korkulu rüyası alarmlar artık güvenle iş yerimizi evimizi ve arabamızı arkamızda bırakıp işlerimizi yapabiliyoruz ve sevdiklerimizle zaman geçirebiliyoruz . eğer biri haberimiz olmadan dokunacak olursa alarmlar mahalleyi ayağa kaldırıyor

kornalar

ne kadar baş belası olasa da gürültü kirliliği oluştursa da kornalar da bazen işe yarayabiliyor . mesela kırmızı ışıkta makyaj yapmaya dalan bayanları uyarmaya ya da tıkanan trafikte trafiği açmanın en etkili yoludur kornalar

akılı telefonlar

evet bu konu ise cidden önemli . siri ve s-voice yakın zamanda örnekleri sesle kontrolün . aramak istediğin ya da telefonun yapmasını istediğin hamleleri sen söylüyorsun teefonun sen parmağını oynatmadan sana cevabı sesli bir şekilde döndürebiliyor .

akıllı evler

yakın bir zamanda evdeki neredeyse tüm elektronik cihazları ki bunlara kapı pencere vs de dahil ses ile kontrol imkanı gelecektir . bunun protopini microsoft un sahibi bill gates kendi evinde uyguluyor. geleceğin evleri çok akıllı olacak . hatta sesle kalmayıp IBM aldığı bir patentle dokunmatik zemin dahi yapmayı düşünüyor . bu sayese ece yığılıp kalırsa herhangi biri ambulans anında kapımıza gelecek . hatta büromuza giren hırsız anında yakayı ele verecek .

google arama

google sunduğu google arama ve google çeviri servisi sayesinde artık sesle işlem yapmak mümkün . diyelim bir kelimenin okunuşunu biliyor ama yazılışını bilmiyorsunuz . mikrofonu olan bir bilgisayara oturup google ın ilgili servisine girip kelimeyi telaffuz ederek google da arama yapmak mümkün . şu an için ingilizce de arama yapılabiliyor . umarız yakın zamanda türkçe de eklenecektir .

sesli gazete ve dergi

artık gazeteleri sesli şekilde de elde edebileceğiz . nasıl mı ? gazeteleri illa birinin seslendirmesine gerek kalmıyor . gazete bir uygulama oluşturuyor ve bu uygulamada tüm harfler seslendiriliyor bir kişi tarafından . sonra habere entegre edildiğinde bir buton yardımıyla program çalışmaya başlıyor ve haber metinindeki tüm kelimeleri seslendiriyor .