Arama


eanxiety - avatarı
eanxiety
Ziyaretçi
10 Şubat 2016       Mesaj #9
eanxiety - avatarı
Ziyaretçi
Anksiyeteyle Baş Etmenin 9 Yolu

Ad:  f65b73_07740c7886574e649fa5120b08c422d1.jpg
Gösterim: 1249
Boyut:  17.8 KB

Anksiyeteyle baş etmek için yardım mı arıyorsunuz? O halde bu tavsiyeleri dikkate almanızda fayda var.

Bir saatir yatağınızdasınız ve bir türlü kalkacak güç bulamıyorsunuz. Belki işinizi düşünüyorsunuz, belki ilişkinizi ya da sağlığınızı. Belki de çocuklarınızla ilgili sorunları sıkıntıları düşünüyordunuz. Düşündüğünüz her neyse onu kafanızdan bir türlü atamıyorsunuz ve bunu çözmek için bir yardım arayışı içindesiniz. Öncelikle bu konuda yalnız olmadığınızı, sizin gibi bir çok kişinin de anksiyetyeyi yenme yolları aradığını hatırlatmak isteriz.
İyi haber şu ki, "düşünmeyi bırak" ya da "pozitif ol" gibi işe yaramayan tavsiyelerden ziyade anksiyetenizle başetmek için 9 etkili yolu sizinle paylaşacağız. Hepsi denenmiş ve etkili sonuçlar alınmış yöntemlerdir. İşte anksiyeteyle baş etmenin 9 etkili yolu:

1. Endişenizi Sıkılana Kadar Tekrar Edin.
Mesela asansöre binmekten korkan biriyseniz art arda 100 kez bir asansöre binip inmeyi deneyin. İlk başlarda belki endişeniz artabilir ancak, sonrasında sizi rahatsız eden düşünceleri de bulup sessiz ve yavaşça 20 dakika boyunca tekrarlayın. Defalarca tekrarladıktan sonra aklınız (asansöre bindiğinizdeki gibi ) belli endişe durumlarına neden olan şeyler üzerinden kaymaya başlayacaktır. Psikologlar bunu, belirli nedenler için ( (Örn; asansöre binince yaşanan anksiyete durumu) "sıkıntı tedavisi" olarak adlandırırlar ve anksiyete yaratan hislerin üstesinden gelmek için baya etkilidir.

2. İçinden Çıkılmaz Hale Getirin.
Anksiyeteyi kontrol etmek için zorladığınızda, onu sadece daha da alevlendirirsiniz. Bunun yerine onu daha da büyüterek( abartarak) neler olacağını gözlemleyin. Örneğin, bir sunum esnasında tüm bildiklerinizi unutmaktan korkuyorsanız hazırlıklı olduğunuz yine bir sunum ortasında kasıtlı olarak unutmuş gibi yapın ve " hmm, az önce ne diyordum?" diyin. Herhangi bir farklılık olmadığını fark etmeye çalışın. Endişelenecek bir durum yokmuş değil mi?

3. Delireceğiniz Düşüncesiyle Savaşmayın.
Genellikle kötü bir şeyler yapacağınız hissi uyandıran düşüncelerle veya delireceğinizi düşündüren hislerle kaplanmış olabilirsiniz. Şu noktada hatırlatmakta fayda var ki, aklımız yaratıcı özelliğe sahiptir. Sizi sinirlendiren hoşunuza gitmeyen durumlarda zıvanadan çıkabilir, hatta deli düşünceler yaratıyor olabilirsiniz. Bağırır, çağırır ve hatta kendinizi o zamana kadar yapmadığınız davranış içinde bile bulabilirsiniz. Birçoğumuz da buna yakın durumlar yaşamışızdır. Endişelenmek ve kendinizi yargılamak yerine bu düşüncelerinizi anlamaya çalışın. Onlar üzerinde düşünün. Size faydası mı var zararı mı? Kendinizce muhasebesini yapın ve standart davranış kalıplarınızdan sıyrılıp sizi iyi hissettirecek yenilerine yer açın.

4. Yanlış Belirtilerin Farkında Olun.
Arabanızla yolda ilerlerken önünüze çıkan bir köpeği ezeceğiniz korkusu yüzünden kalp atışlarınız hızlanabilir. Ancak anksiyeteli kişiler bu belirtileri sanki o an kalp krizi geçiriyormuş sanarak napacağını bilemez. Esasında yaşanan bu durum vücudun doğal bir tepkisidir. Sağlıklı bir insan da böyle bir durumla karşılaştığında buna benzer durum gelişir ancak bunu kötüye yormaz. Ayrım işte bu noktadadır. Endişenin belirtilerine karşı verdiğiniz negatif tepkiler iç sesinizdir. Bu kötü iç sesinizin farkında olun ve sizi esir almasına imkan vermeyin.

5. İçsel Gücünüzü Her Gün Ayarlayın.
İçsel gücünüzü, diğer kaslarınız gibi bir kas olarak düşünün. Onları ne kadar çok kullanırsanız o kadar kuvvetlenirler ve anksiyetenizi yenme gücünüz ve başarı şan sınız o denli artar. Sağlıklı bir yaşam becerisini öğrenirseniz kaygılarınızın üstesinden gelmek de çok kolaylaşır. Bir kez başardığınızda diğerleri sizin için daha kolay olacaktrır.

6.Nefes ve Gevşeme Egzersizleri Yapın.
Ad:  f65b73_c5b48c41b6a84064b00c40804b5e9f64.jpg
Gösterim: 1701
Boyut:  20.3 KB

Meditasyon ve yoga gibi hem bedensel olarak hem de zihinsel olarak gevşemeniz mümkün. Bunları hayatınıza katarak kendinize iyi bir şey yapmış olursunuz.

7. Sakin Olun, Tüm İşler Yetişir.
Endişeli bir yapınız varsa tüm işlerin bir aciliyeti olduğunu, hemen o anda yapılması gerektiğini düşünürsünüz ve dolayısıyla kendinizi ağır stres altına sokarsınız. Ancak ne var ki durum her zaman böyle değildir. Bunlar tamamen yaratmış olduğunuz endişeli uyarılmadan kaynaklanır. Önce sakin olun, kendinize bir zaman belirleyin ve işlerinizi bu süre içinde bitirmeye gayret edin.

8. Nefes Alıp Vermeyi Unutmayın.
Vücut gergin olduğu zamanlarda, farketmişsinizdir ki kendinizi genellikle nefesinizi tutar halde bulursunuz. Nefes alış-verişlerinize odaklanmak, sinirliliği yatıştıran etkili bir tekniktir. Gözlerinizi kapatın ve aklınızı nefesinize odaklayın. Bir süre nefes alış verişinizi dinleyin. Aklınızın başka bir şeye kaymasını engelleyin. Nefes alışverişiniz düzene girdiğini göreceksiniz.

9. Endişelerin Bu Hayatı Yaşamanıza Engel Olmasına İzin Vermeyin.
Ad:  f65b73_ccd69a2a985b4c83b1f1ed46968283ad.jpg
Gösterim: 1165
Boyut:  13.8 KB

Hayatınızda, yapmak istediklerinizden alıkoyan endişelerle savaşmayı öğrenin. Anksiyeteyi yenme yollarını sürekli araştırın ve başkalarınca tecrübe edilmiş teknikleri deneyerek size en uygun olanı bulun. Endişe içinde geçen bir hayat size hiçbir şey kazandırmaz. Olaylar ve durumlar için yeni bakış açıları geliştirerek hayatınızı değiştirin ve onu tüm güzellikleriyle yaşayın.

Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Mart 2016 14:17 Sebep: sayfa düzeni